Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης και ανταλλαγής των χαρτών από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που διεξάγονται στη Γενεύη. Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Ads

Η ελληνοκυπριακή πλευρά στον χάρτη που κατέθεσε προτείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση (τ/κ) το 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει χάρτη με το ποσοστό στο 29,2%.

Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα Sigmalive, ο χάρτης της ελληνοκυπριακής (ε/κ) πλευράς προβλέπει:

  • Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%
  • Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%
  • Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
  • Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση
  • Κυθρέα και περιοχή Απ.Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
  • Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
  • Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση
  • Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91, 000

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα 24 σημεία διαφωνίας στο Κυπριακό

Ads

image

Οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αντάλλαξαν τους χάρτες, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών. «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε. «Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων έγινε ανταλλαγή χαρτών», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πάντως ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς». 

Η ανταλλαγή χαρτών έγινε σε παρακείμενο δωμάτιο από αυτό που λαμβάνει χώρα η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο αντιπροσωπείων για την Διακυβέρνηση. Παράλληλα οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συζητούν κριτήρια αλλά και άλλες πτυχές του Εδαφικού. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το βράδυ διεξάγονταν τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:

  • των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό
  • των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης
  • εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.

Νωρίτερα ο Έσπεν Μπάρθ Έιντε είχε χαρακτηρίσει τη σημερινή διαπραγμάτευση των ηγετών ως ιστορική αφού είναι η πρώτη φορά που οι πλευρές της Κύπρου ανταλλάσσουν χάρτες. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως οι χάρτες θα φυλαχτούν σε κρύπτη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. 

Πλέον ο χαρτογράφος της κάθε πλευράς θα ελέγξει τον χάρτη της άλλης. Οι χάρτες στη συνέχεια θα ελεγχθούν και από τον ειδικό των Ηνωμένων Εθνών για να επιβεβαιωθεί πως συνάδουν με το 28,2 και το 29,2%, αντίστοιχα. 

Η διαφορά του 1% μεταξύ των δύο χαρτών, βάσει των εδαφών της Κύπρου, αντιστοιχεί σε 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία και βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Αναλυτές εκτιμούν πως η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές θα μπορούσε να βρεθεί σε ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 28,5% έως 28,7%. 

Σημειώνεται πως νωρίτερα από την κυπριακή κυβέρνηση τόνιζαν ότι αν ο τ/κ χάρτης δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχουν τεθεί και αν το ποσοστό είναι πάνω από το 29,2% τότε δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη ενώ υπάρχει έτοιμη και επιστολή διαμαρτυρίας.

Ενόχληση για τη διαρροή του χάρτη

Την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι διαρροές με τις πληροφορίες για τον χάρτη που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας». Παράλληλα επεσήμανε ότι κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και προβαίνουν σε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση. «Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί» σημείωσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη, σχετικά με τη δημοσίευση στοιχείων του χάρτη. «Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να καταστρέψουν τις συνομιλίες. Έδωσαν το χάρτη μας στα ΜΜΕ . Αίσχος!!», έγραψε στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως την οργή του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη είχε προκαλέσει και η διαρροή την Τρίτη για το έγγραφο με τα 24 σημεία διαφωνίας στο κυπριακό. Το έγγραφο είχε δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου και με τη σαφή προειδοποίηση να μη διαρρεύσει. Ωστόσο αυτή η δέσμευση δεν τηρήθηκε και το απόρρητο έγγραφο δημοσιοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης να διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δώσει ξανά οποιοδήποτε έγγραφο στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.