Σε δυο φάσεις θα γίνει η πώληση του ΟΛΠ στην COSCO που οριστικοποιήθηκε σήμερα αφού το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή τη νέα βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε η εταιρεία. 

Ads

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την πλήρωση των όρων της θα γίνει μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στο τέλος της πρώτης πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ σε κρουαζιέρα και ναυπηγοεπισκευή. Επιπλέον επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την δεύτερη πενταετία.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η συμφωνία διασφαλίζει τη διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση της μετοχής του ΟΛΠ, στο Χρηματιστήριο των Αθηνών ενώ πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνουν ότι δεν πωλούνται λιμενικές εγκαταστάσεις. 

Πωλείται δηλαδή η εταιρεία που λειτουργεί ως παραχωρησιούχος τους μέχρι το 2052. Με την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών, πλήρως λειτουργικών επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο μαζί με όλες τις επενδύσεις και υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί και απαιτούνται για την λειτουργία τους.

Ads

Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16%. Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο ΔΣ.

Το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται και να εποπτεύει όλες τις διοικητικές λειτουργίες του λιμανιού αλλά και τις λιμενικές υποδομές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες, μέσω της νέας Αρχής Λιμένος.

Επιπλέον το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο στα παρακάτω θέματα:

  • Αποχώρηση της εταιρίας από το Χρηματιστήριο Αθηνών

  • Μεταφορά της έδρας της εταιρίας εκτός Ελλάδος

  • Οποιαδήποτε απόφαση που είναι σε παράβαση της Σύμβασης Παραχώρησης