Μια γκάφα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ – ΜΠΕ) που απέδιδε αναφορές του τουρκικού τύπου για δημοψήφισμα στη Θράκη στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Πρακτορείο με νέο τηλεγράφημα διόρθωσε το λάθος του και διέκοψε τη συνεργασία με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία.

Ads

Πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεξάρτητα από το λάθος του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στην ομιλία του στο Ρίζε ανέφερε πως «τα φυσικά σύνορα της Τουρκίας είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιά μας».

Ειδικότερα σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας ο Ερντογάν δήλωσε:

«Η Τουρκία πάντα υποδέχεται με ανοικτές αγκάλες όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν αφήνει μόνους τους ομογενείς της. Τα φυσικά μας σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ τους. Εμείς φυσικά δείχνουμε σεβασμό για τα φυσικά σύνορα – αλλά δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας – ούτε το επιτρέπουμε. Κάποιοι μας ρωτούν ‘Γιατί νοιάζεστε για το Ιράκ, γιατί νοιάζεστε για τη Συρία’. Ρωτούν ‘γιατί νοιάζεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική’. Αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσαν να επεκταθούν.

Ads

Ωστόσο, σημειώστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται στο άμεσο περιβάλλον μας από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ‘τι δουλειά έχετε εκεί’. Καμία από τις περιοχές που μας ρωτούν ‘τι δουλειά έχετε εδώ’ δεν είναι ξένη σε εμάς. Είναι δυνατόν να διαχωριστεί το Ρίζε από το Μπατούμι; Ή είναι δυνατόν να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη χωρίς τη Θεσσαλονίκη ή το Κίρτζαλι; Πώς μπορούν να θεωρηθούν το Γκαζιάντεπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν και το Αλ Χασακαχ ή η Σιίρτ και η Μοσούλη ως μέρη που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους; Βλέπετε κάτι από εμάς σε οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από το Χατάι έως το Μαρόκο. Σίγουρα θα συναντήσετε ένα ίχνος μας σε κάθε βήμα που θα κάνετε κατά μήκος της γεωγραφικής περιοχής που εκτείνεται από τη Θράκη έως την Ανατολική Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ερντογάν ανέφερε: «η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους ομογενείς της στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους. Διαφορετικά, ερχόμαστε σε δύσκολη θέση ενώπιον τόσο της ιστορίας μας όσο και των αδερφών μας που ζουν εκεί, οι καρδιές τους χτυπούν μαζί μας.

Ως εκ τούτου, λέω πάντα ότι θεωρούμε δική μας τόσο την ευτυχία όσο και τη δυστυχία των αδερφών μας που ζουν εντός των συνόρων της καρδιάς μας. Εκείνοι που μπερδεύουν αυτό μας το ενδιαφέρον με τις δικές τους αποικιοκρατικές ιστορίες τους ή με τις θρησκευτικές και εθνοτικές εμμονές τους θα πρέπει να αμφισβητήσουν τον εαυτό τους αντί να δίνουν συμβουλές σε εμάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έθνος αυτό έχει την ευγενή καρδιά του Γιουνούς Εμρέ καθώς επίσης περικλείει τη γενναιότητα του Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ και τη διπλωματική ιδιοφυΐα του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Όσον αφορά τη Μουσούλη υποστήριξε, πως είναι «εκτός συζήτησης» να μείνει η Τουρκία εκτός της επιχείρησης που εξαπολύθηκε από τη Βαγδάτη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπύργιου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ. «Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ’ έξω», δήλωσε.