Τη μη έκδοση και των υπόλοιπων τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ως πραξικοπηματίες, πρότεινε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.

Ads

Ανάλογη ήταν η πρόταση των εισαγγελέων και για τους υπόλοιπους τέσσερις, οι υποθέσεις των οποίων εκδικάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την έκδοση ή όχι των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στην πρότασή του ο κ. Παντελής ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους και οι τέσσερις δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Λέγοντας ότι η απόφαση του Ποινικού Τμήματος είναι «μονόδρομος», υποστήριξε ότι από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα «προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή δίκαιης δίκης».

Ads

Όπως είπε «δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο». 

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, μέλη των οποίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. «Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες. Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις οποίες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ιδίες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποια εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές» αναρωτήθηκε.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης «όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;».

Από την πλευρά τους οι τέσσερις Τούρκοι υποστήριξαν ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης καθώς και ότι φοβούνται για τη ζωή τους. Μάλιστα, ένας εκ των στρατιωτικών ανάφερε ότι «η πρώτη μας μέριμνα ήταν να σώσουμε τη ζωή μας», και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι προτίμησαν να έρθουν στην Ελλάδα «επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και είναι μια δημοκρατική χώρα. Στη Βουλγαρία δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε, γιατί κάποιους τους έχουν ήδη εκδώσει» και προσέθεσε ότι οι οικογένειές τους έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές. Ένας από τους στρατιωτικούς, τόνισε επίσης πως η έγκυος σύζυγός του, απολύθηκε από το δημόσιο σχολείο όπου εργαζόταν ως δασκάλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ