Η Ελλάδα είναι χώρα νησιωτική και αυτό είναι ευλογία, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας απο την ακριτική Νίσυρο. Να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στα νησιά μας και σε όλους αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ανόητους τεχνοκράτες», που όπως είπε χαρακτηριστικά, «βαφτίζουν το λάθος, σωστό», αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. Εχουμε αποδείξει ότι προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες και τα βαριά μέτρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης. Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα νησιά της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ads

Η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, Τα νησιά διαθέτουν εξαιρετικούς ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Στόχος μας είναι να μετρατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε ευκαιρία ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός. 

Η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοϊας, ώστε να είνια δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών μας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε θέματα ποιότητας και ελέγχου της ακτοπλοϊας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας. Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Θέλουμε όλοι οι νησιώτες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείς, είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας το μεγάλο και κρίσιμο θέμα είναι η νησιωτική ανάπτυξη τονίζοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης θα έρθει αν υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά και γι’ αυτό το λόγο ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει την ένταξη των νησιών σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων.

Πολιτικά μηνύματα του Αλ. Τσίπρα προς το ΔΝΤ και το εσωτερικό, από τη Νίσυρο

Συνολικό πλαίσιο δέσμης μέτρων και δράσεων για ενίσχσυη, αναβάθμιση και συμμετοχή στον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης όλων τα νησιών της χώρας, με έμφαση στα πιο απομακρυσμένα, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο, σημειώνοντας ότι πέρα από τον συμβολισμό της επίσκεψης του ακριτικού νησιού, «πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια και τη στήριξή μας στους κατοίκους των νησιών που “φυλάνε Θερμοπύλες”».

Παράλληλα με τον εκτενή κατάλογο μέτρων στήριξης που παρέθεσε, ο πρωθυπουργός έστειλε και πολιτικά μηνύματα εν μέσω της διαπραγμάτευσης. Τόσο προς το εξωτερικό, μιλώντας για «ανόητους τεχνοκράτες», που «λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό», “φωτογραφίζοντας” τις θέσεις του ΔΝΤ. Όσο και προς το εσωτερικό, και συγκεκριμένα για την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για 13η σύνταξη και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

«Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα -τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε αυτούς δεν μας λένε σωστά. Έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό», είπε και συνέχισε: «Και μας λέγανε από το 2010 ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση.

Απέτυχε αυτό και το επόμενο του 2012, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας, και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή κάνουν προβλέψεις ύφεσης, ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη, και προβλέψεις ελλείμματος για το 2015 και 2016, ενώ έχουμε ξεπεράσει τις προβλέψεις και έχουμε υπεραπόδοση στόχων».

Σχολίασε ότι αυτοί επέβαλαν κάποια στιγμή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας, δίχως να έχουν υπόψη τους τι σημαίνει νησί, χωρίς να έχουν βρεθεί σε ένα μικρό και απομονωμένο νησί τον χειμώνα.

«Θέλω λοιπόν να απαντήσω σε όλους αυτούς ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι μια χώρα της ΕΕ, βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Και τα νησιά μας, οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής, πόσο δε μάλλον σε μια εποχή νέων προκλήσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για την απόφαση να δοθεί 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από 850 ευρώ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που αντί να χαιρετίσουν την πολιτική αυτή, αντί να ασκούν κριτική και να πουν “δεν αρκεί, χρειάζονται κι άλλα”, ύψωσαν φωνή κατηγορίας και είπαν: “κινδυνεύουμε να εκνευρίσετε τους εταίρους και τους δανειστές μας που παίρνετε τέτοιες αποφάσεις”. «Θέλω να τους θέσω όλους αυτούς στη δική σας κρίση», σημείωσε.

Και υπογράμμισε: «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε στόχους και έσοδα υπάρχει μέσα από την τήρηση του προγράμματος, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο».