Την πρόθεσή του να μεταφέρει τη σωφρονιστική πολιτική και άρα την αρμοδιότητα των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha.

Ads

Η πρωτοφανής για τον νομικό πολιτισμό μετά τον Διαφωτισμό εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ γεννά πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών, με τα όρια, τις ικανότητες και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, και τον τρόπο υλοποίησής της.

«Αυτό το θεωρώ τρομακτικό. Και δείχνει ότι, πέρα από τα εργασιακά δικαιώματα που κάποιοι θέλουν να μας πάνε πίσω στον 18ο αιώνα, θέλουν να μας γυρίσουν πίσω και στον 18ο αιώνα πριν τις αρχές του Μοντεσκιέ και του Τσέζαρε Μπεκαρία και τα πονήματά τους, του Μπεκαρία κυρίως, “Περί εγκλημάτων και ποινών”, όταν διαχωρίζουμε την καταστολή, τις δυνάμεις ασφαλείας, από τον σωφρονισμό», σχολίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνων, Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε: «Είναι πραγματικά τρομακτικό, δεν ξέρω να συμβαίνει πουθενά αλλού στον πλανήτη, να υπάρχει αυτό το σύστημα. Και δείχνουν και την άποψη και τη θέση και την κατίσχυση της ακροδεξιάς γραμμής μέσα στην, κατά τα άλλα, νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία. Είναι, νομίζω, ένα πολύ μεγάλο λάθος, ένα πολύ μεγάλο ατόπημα και πραγματικά διαλύει ό,τι ο νομικός κόσμος θεωρεί ως δεδομένο μετά τον Διαφωτισμό».

Ads