Καθησυχαστικοί σε σχέση με τον νέο, μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, Σταύρος Τάσσος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Γεράσιμος Χουλιάρας που μίλησαν στο Tvxs.gr. Συμφωνούν όμως στο γεγονός, ότι η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο σε σεισμική έξαρση και, ως εκ τούτου, συνιστούν προσοχή και επαγρύπνηση. 

Ads

Τάσσος: «Ο Εγκέλαδος έχει “ξυπνήσει” σε αυτή την περιοχή» 

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός, αν και κατά πάσα πιθανότητα είναι» σημειώνει ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος, σχετικά με τον σημερινό σεισμό. «Αλλά είναι ένας ισχυρός σεισμός και θα είμαστε πιο βέβαιοι για το αν ήταν ο κύριος – όχι απόλυτα βέβαια – μετά από ένα με δύο 24ωρα.».

Ο ίδιος αποσυνδέει τον σημερινό σεισμό με εκείνον στο Αρκαλοχώρι – «είναι άλλος σεισμογόνος χώρος» αναφέρει χαρακτηριστικά – και προσθέτει: «Φαίνεται ότι η ευρύτερη περιοχή της Κρήτης βρίσκεται σε μία διέγερση. Όχι ότι ένα ρήγμα εγείρει ένα άλλο ρήγμα. Απλώς, επειδή τα αίτια που παράγουν τους σεισμούς είναι εσωτερικά, αυτά τα αίτια λοιπόν αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε “δράση”. Ο Εγκέλαδος έχει “ξυπνήσει” σε αυτή την περιοχή και μέχρι να βρει μια άλλη θέση για να “βολευτεί”, φαίνεται ότι θα έχουμε μια αυξημένη σεισμική δραστηριότητα εκεί. Αυτός ο σεισμός βέβαια θα έχει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, γιατί είναι και επιφανειακός, με μετασεισμούς της τάξης ίσως των 5 μπορεί και 5,5 Ρίχτερ. Το γεγονός ότι έγινε σε θαλασσα είναι καλό από την άποψη των επιπτώσεών του.».

Ads

Ειδικότερα εξήγησε ότι δεν αποκλείει ισχυρούς μετασεισμούς. αλλά και σεισμούς στην ίδια περιοχή ίσως και ισχυρότερους του κύριου. «’Οταν γίνεται ένας σεισμός σε μια περιοχή, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά, ότι τα δύο πρώτα 24ωρα αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ένας εξίσου ισχυρός σεισμός η και ισχυρότερος σε αυτήν την περιοχή, κατά 50% περισσότερο από την πιθανότητα που υπήρχε να γίνει ένας τέτοιος σεισμός στην ίδια περιοχή, πριν αυτός συμβεί. Δηλαδή, αν οι πιθανόττες να γίνει ένας σεισμός σε μια περιοχή ήταν 10% – που είναι υψηλό αλλά ας το πούμε χάρη του παραδείγματος – όταν γίνει τελικά, τότε οι πιθανότητες να γίνει ένας εξίσου ισχυρός σεισμός ή ισχυρότερος στην ίδια περιοχή ανεβαίνει στο 15%. Και μετά σταδιακά επανέρχεται στις αρχικές πιθανότητες.».

Παπαδόπουλος: Σε έξαρση το ελληνικό σεισμικό τόξο

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του ομότιμου καθηγητή Σεισμολογίας και μέλους της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Μιλώντας στο Tvxs.gr, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ο σημερινός σεισμός «δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι».

Σημείωσε ότι «πιθανόν είναι ο κύριος σεισμός, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να το πούμε αυτό με βεβαιότητα. Χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία που ελπίζουμε να τα συλλέξουμε τις επόμενες μέρες για να απαντήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

»Εκείνο το οποίο μπορώ να παρατηρήσω είναι ότι η περιοχή του ελληνικού σεισμικού τόξου και κυρίως το κεντρικό και ανατολικό τμήμα, από την Κρήτη και ανατολικότερα. βρίσκεται σε μία σεισμική έξαρση η οποία ξεκίνησε στις 2 Μαϊου του 2020 με μεγάλο σεισμό 6,6 Ρίχτερ νοτιότερα από τον σημερινό, συνεχίστηκε με τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και βλέπουμε τώρα μια ακόμη πολύ ισχυρή δόνηση ανατολικότερα.».

«Συνεπώς» τονίζει ο καθηγητής, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου υπάρχει μια έντονη σεισμική έξαρση στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ευτύχημα που ο σημερινός σεισμός ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές και ότι είναι αναμενόμενο να έχουμε μετασεισμούς. «Οπότε γενικώς είμαι αρκετά καθησυχαστικός για την πορεία των πραγμάτων μετά από τον σημερινό σεισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσοχή».

Χουλιάρας: Πέντε δονήσεις άνω των 5,5 Ρίχτερ τα δύο τελευταία χρόνια στην Κρήτη

Τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι με τον σημερινό των 6,3 Ρίχτερ αποσυνδέει και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ο σημερινός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ανήκει σε διαφορετικό ρήγμα από τον σεισμό που έγινε πριν 15 μέρες στο Αρκαλοχώρι. Τα δύο ρήγματα απέχουν μεταξύ τους πάρα πολλά χιλιόμετρα και δεν ανήκουν στην ίδια γεωλογική περιοχή. Οπότε δεν θα έλεγα ότι μπορούμε να συσχετίσουμε τα δύο επίκεντρα των σεισμών» λέει στο Tvxs.gr.

«Από εκεί και πέρα παρακολοθούμε μετά τα 6,3 Ρίχτερ την εκτόνωση του φαινομένου που περιμέναμε, δηλαδή να έχουμε την μετασεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Όπως είπα οι δύο σεισμοί δεν σχετίζονται, η χρονική συγκυρία όμως των δύο γεγονότων μας κάνει να κοιτάμε τα σεισμολογικά δεδομένα που έχουμε τα δύο τελευταία χρόνια. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι έχουμε αρκετές δονήσεις μεγάλου μεγέθους – πέντε δονήσεις συγκεριμένα μεγαλύτερες των 5,5 Ρίχτερ – που έχουν συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια στην Κρήτη. Τρεις από από αυτές είχαν μέγεθος πάνω από 6 Ρίχτερ (6,3 Ρίχτερ είχαμε πέρυσι τον Μάιο) οπότε βλέπουμε ότι υπάρχει μία έντονη σεισμική δραστηριότητα που εστιάζεται στην Κρήτη και στις θαλάσσιες περιοχές τριγύρω και αυτή ακριβώς παρακολουθούμε, όπως και την εξέλιξή της».

Πάντως, σύμφωνα με τον συνομιλιτή μας, δεν υπάρχει κάτι περίεργο ή άγνωστο στα παραπάνω. «Στατιστικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφουμε έναν με δύο ισχυρούς σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Δεν είναι έκπληξη για τον σεισμολόγο αυτό. Έκπληξη είναι για τους κατοίκους όταν οι σεισμοί γίνονται στην στεριά, γιατί οι περισσότεροι σεισμοί γίνονται σε υποθαλάσσιο χώρο. ‘Οταν  λοιπόν γίνονται οι σεισμοί στην στεριά βλέπουμε τραγικά αποτελέσματα. Και είναι τα κτίρια που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα».