Συνεχείς σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βόρεια – βορειοδυτικά του Κιλκίς, αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής. Οι δυο μεγαλύτεροι σεισμοί ήταν 4 και 4,7 βαθμών της κλίμακας. Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι. 

Ads

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια – βορειοδυτικά του Κιλκίς.

Η δεύτερη, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια – βορειοδυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της πόλης και η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Θεσσαλονίκη. Κατά την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις.

Ads

Δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές. Ωστόσο, οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν αναστάτωση τους κατοίκους του Κιλκίς. 

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

«Εχουμε ”σμήνος” σεισμών που έγιναν αισθητοί σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με τα ρήγματα της περιοχής», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί τις πρώτες ώρες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού &Προστασίας) και συμβούλεψε τους κατοίκους του Κιλκίς να μην μπουν σε παλιά σπίτια.

Ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» τόνισε επίσης: «Είμαστε σε ετοιμότητα – τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας – αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ’ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα». 

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Λέκκας.

«Από τις 00:13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής – Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1 – 2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Ο σεισμός σημειώθηκε σε περιοχή με υψηλή σεισμικότητα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και πρέπει να κινηθούμε με βάση το πιο απίθανο δυσμενές σενάριο δηλαδή να έχουμε και πιο δυνατή σεισμική δόνηση» υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος. 

«Είχαμε περισσότερες από δέκα δονήσεις άξιες αναφοράς από τις 12:13 το βράδυ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός των 4,7 ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Πρόκειται για την σερβομακεδονική ζώνη η οποία έχει δώσει δονήσεις αρκετά μεγαλύτερες κατά το παρελθόν», δήλωσε επίσης στο thestival.gr.

«Είμαστε σε ετοιμότητα», λέει ο δήμαρχος Κιλκίς 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Κιλκίς. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Σισμανίδης, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεργάζονται με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς.

«Ο πρωινός σεισμός ήταν μεγάλος, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία στους κατοίκους. Όλα κυλούν ομαλά στην περιοχή και περιμένουμε ενημέρωση από τους σεισμολόγους. Δεν ισχύουν όλα όσα ακούγονται πως οι κάτοικοι του Δροσάτου πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους με τις κουβέρτες», είπε ο Δημήτρης Σισμανίδης.