Για τις νέες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κω για τον εντοπισμό του μικρού Μπεν Νίνταμ, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1991 σε ηλικία 21 μηνών, από το νησί, μιλούν δύο Έλληνες ερευνητές της βρετανικής Αστυνομίας που συμμετέχουν σε αυτές.

Ads

Οι Θανάσης Φούρλης και Πάνος Δέδες, οι οποίοι έχουν μεταβεί στο νησί για τις έρευνες σε ένα συγκεκριμένο χωράφι, όπου σύμφωνα με πρόσφατη μαρτυρία πιθανόν το παιδί να είχε καταπλακωθεί από μπουλντόζα κατά τη διάρκεια εργασιών, πιστεύουν ότι αν κι έχουν  περάσει 25 χρόνια, ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει κλείσει και ότι οι εσκαφές μπορεί να δώσουν στην οικογένεια του τις απαντήσεις που ζητούν.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Φούρλης αναφέρει ότι το «τελευταίο 24ωρο έχουμε βρει πολλά οστά, τα οποία ανήκουν όμως σε πεθαμένα ζώα. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Το ίδιο είχε συμβεί σε ανάλογες έρευνες που είχαν γίνει το 2011. Έχουμε μαζί μας επιστήμονες που εξέτασαν τα οστά επί τόπου και διαπίστωσαν ότι δεν ανήκουν σε άνθρωπο. Η διαφορά σε σχέση με το 2011 είναι ότι οι ανασκαφές είναι πολύ πιο στοχευμένες, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών από νέους μάρτυρες. Τον Μάιο λάβαμε μια μαρτυρία ότι ο Μπεν μπορεί να καταπλακώθηκε. Κρίναμε τη μαρτυρία αυτή ως αξιόπιστη. Από κει και πέρα έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ανωνυμία της πηγής, καθώς αυτό είχαμε υποσχεθεί εξαρχής, όταν ζητούσαμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει στις έρευνες».

Ο χειριστής του εκσκαφέα, σύμφωνα με πληροφορίες απεβίωσε πέρυσι, γεγονός που ενδεχομένως συνέβαλε στην απόφαση του μάρτυρα να μιλήσει στους Βρετανούς αστυνομικούς.

Ads

Η ανακρίτρια της Κω εποπτεύει την επιχείρηση, ενώ η Αστυνομία δεν έχει ενεργή συμμετοχή και περιορίζεται στη φύλαξη του χώρου.