Εξετάσεις πιστοποίησης για όσους έχουν εντοπιστεί να κατέχουν παράτυπους τίτλους σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ προγραμματίζει μέσα στους επόμενους μήνες το υπουργείο Παιδείας, με τα περιστατικά απολυτηρίων που χρήζουν εκ νέου νομιμοποίησης να ξεπερνούν τις 2 χιλιάδες.

Ads

Για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν πλαστά πιστοποιητικά – τίτλοι στις επικείμενες διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ, προειδοποίησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), που απέστειλε σχετικές επιστολές προς τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην επιστολή της προς τον Νίκο Φίλη η ΟΙΕΛΕ εξέφρασε την έκπληξη της για πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναφέρει ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε τέλος στο φαινόμενο των παράνομων τίτλων σπουδών. Όπως ανέφερε η ΟΙΕΛΕ κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς «μέχρι το τέλος του 2014 κυβερνήσεις, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της ΟΙΕΛΕ, έκλειναν επιδεικτικά τα μάτια στο σκάνδαλο των χιλιάδων πλαστών τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, δεκάδες απόφοιτοι των οποίων υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο, ενώ άλλοι πρόκειται σε λίγες ημέρες να διεκδικήσουν διορισμό με δήθεν άριστους τίτλους».

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Απάντηση στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και στο αίτημα της να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιλύει το ζήτημα, έδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ads

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του:

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μελετά με προσοχή το σοβαρότατο ζήτημα των πτυχίων Ιδιωτικών ΤΕΕ για την περίοδο 2004-2008. Τα πτυχία αυτά χορηγήθηκαν από σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης οι οποίες έκλεισαν μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/2007 (Α΄ 130) επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.

Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των Υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.

Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής.

Αντίθετα, οι Υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα Ιδιωτικά ΤΕΕ, στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/2007.

Ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία των καταγγελιών της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό.

Σύντομα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο Υπουργός Παιδείας θα εκδώσει Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007.