Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκε τη Δευτέρα ο Χριστόδουλος Ξηρός, προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή για τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του σχετικά με τα ευρήματα στο σπίτι της Αναβύσσου. Οι εισαγγελείς στους οποίους ανατέθηκε η δικογραφία απήγγειλαν ποινική δίωξη για συγκρότηση και διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων. Ο Χριστόδουλος αρνήθηκε να απολογηθεί και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε και δεύτερο σπίτι που σχετίζεται με την υπόθεση, αυτή τη φορά στο Λουτράκι. Το σπίτι είχε ενοικιαστεί με τα στοιχεία της πλαστής γυναικείας ταυτότητας.

Ads

Ο 11ος Τακτικός Ανακριτής, που ανέλαβε την δικογραφία, έδωσε προθεσμία στον κατηγορούμενο προκειμένου να απολογηθεί για τυπικούς λόγους, προκειμένου να συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος του, καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του Φρ. Ραγκούση, δεν έχει πρόθεση να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη. καθώς «όσοι υπηρετούν τους μηχανισμούς κατοχής δεν έχουν δικαιοδοσία να του ζητήσουν τον λόγο».

Σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού ασκήθηκε ποινική δίωξη: 

  • Διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη, η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό τη χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο
  • Παράνομη κατοχής πολεμικών τυφεκίων πυρομαχικών και άλλων
  • Παράνομη κατοχής διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων
  • Πλαστογραφία
  • Παραβίαση περιοριστικών όρων
  • Παράνομη οπλοφορία

Σημειώνεται πως ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία, ασκήθηκε χθες και κατά τριών αγνώστων προσώπων, που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο.

«Γοργοπόταμος»: Το χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού και οι Πυρήνες της Φωτιάς
 
Στο μεταξύ η ΕΛΑΣ αποδίδει στον Χριστόδουλο Ξηρό την προετοιμασία και τον σχεδιασμό μεγάλου χτυπήματος στις φυλακές Κορυδαλλού με στόχο την απόδραση των προφυλακισμένων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς». Μάλιστα υποστηρίζεται ότι το «χτύπημα» θα γινόταν μια από τις προσεχείς Κυριακές καθώς φέρεται να βρέθηκε σημείωμα του Ξηρού που αναφέρει: «Σάββατο… δοκιμή. Αν όλα πάνε καλά φουλάρουμε μηχανές για την Κυριακή». Το σχέδιο του χτυπήματος στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με το Mega, είχε την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος».

Ads

image

Αυτό είναι σύμφωνα με την ΕΛΑΣ το σχέδιο για το «μεγάλο χτύπημα»

Ισχυρά εκρηκτικά, τα 8 όπλα καλάσνικοφ, τα πιστόλια των 9mm, το ρουκετοβόλο RPG θα ήταν τα όπλα της επίθεσης που θα πραγματοποιούνταν με δύο αυτοκίνητα, τύπου βαν, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΑΣ που έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τα όπλα.
 
Τώρα από την Αντιτρομοκρατική αναζητούν μια άγνωστη γυναίκα – στο σπίτι στην Ανάβυσσο βρέθηκε μια πλαστή ταυτότητα μιας γυναίκας – και τους υπόλοιπους συνεργούς του Χριστόδουλου Ξηρού. Επιπλέον αναζητούνται καταλύματα που θα χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον έξι μέλη των «Πυρήνων» αλλά και πιθανόν δύο ακόμη ποινικοί που φέρεται να συμμετείχαν στο χτύπημα στον Κορυδαλλό.
 

Και δεύτερο σπίτι 

Η αστυνομία εντόπισε και δεύτερο κρησφύγετο του Χριστόδουλου Ξηρού στην Περαχώρα Λουτρακίου. Το σπίτι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε ενοικιαστεί με την πλαστή γυναικεία ταυτότητα που βρήκαν οι αρχές στο σπίτι στην Ανάβυσσο. Οι έρευνες στο δεύτερο κρησφύγετο είναι σε εξέλιξη και στο σημείο βρίσκονται εκτός από την αντιτρομοκρατική και ομάδα του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών υπό το φόβο ο χώρος να είναι παγιδευμένος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην περιοχή βρέθηκαν και δύο κλεμμένα οχήματα, ένα τζιπ και ένα βαν, που επίσης εξετάζονται και εκτιμάται από τις αρχές πως τα δύο οχήματα θα χρησιμοποιούνταν για το χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η ταυτότητα της γυναίκας
 
Τα στοιχεία της Ελένης Μελάνη φέρει εν το μεταξύ η πλαστη ταυτότητα που φέρεται να ανήκει στη γυναίκα – συνεργάτη του Χριστόδουλου Ξηρού. Η γυναίκα από την πλευρά της εξέφρασε την έκπληξή της. Είπε πάντως ότι η Αντιτρομοκρατική επικοινώνησε μαζί της πριν κάνει ανακοινώσεις.

image

image
 
Η Ελένη Μελάνη, από το Αλιβέρι, μιλώντας το πρωί στο Mega, δήλωσε άγνοια για το πώς τα στοιχεία της ταυτότητάς της έφτασαν στα χέρια του Ξηρού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω χάσει την ταυτότητά μου, τη χρησιμοποιώ έξι μηνες και δεν ξέρω πώς έφτασε στα χέρια του Ξηρού» και μάλιστα δήλωσε ότι την είχε εκείνη τη στιγμή μπροστά της. Επίσης σημείωσε ότι φωτοτυπία της έχει δώσει σε εφορία, τράπεζες, το ΙΚΑ και εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.