Έρευνα για την πυρκαγιά που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα πρασίνου διεξήγαγε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ads

Σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook αναφέρεται:
«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών που διαθέτει προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στην πολιτεία παρέχοντας συνεχώς πληροφορίες. Η υπηρεσία FIREHUB ανανεώνει την εκτίμηση της καμένης έκτασης κάθε φορά που μια νέα δορυφορική πληροφορία συλλέγεται από το κέντρο BEYOND του ΕΑΑ. Ακολουθεί ο επικαιροποιημένος χάρτης εκτίμησης καμένων εκτάσεων στον Κάλαμο.

Στην επικαιροποιημένη ανάλυση, η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται στα 26,900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των δορυφορικών εικόνων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική
ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμένων εκτάσεων».

– Σχετικά με αυτόν το χάρτη

Η ταχεία χαρτογράφηση της καμένης έκτασης στην περιοχή του Καλάμου προήλθε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων VIIRS, με ημερομηνία λήψης 16.8/2017. Η χωρική ανάλυση των δεδομένων είναι 375 μέτρα.

Ads

– Σχετικά με το γεγονός

Στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16:50 τοπική, το σύστημα FireHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε για πρώτη φορά την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας του ανέμου, του είδους της βλάστησης και της ποσότητας της καύσιμης ύλης, και του ανάγλυφου της περιοχής. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 15 Αυγούστου αργά το απόγευμα.

image

– Επιπτώσεις

Συνολικά, κάηκαν 2,690 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης. Αναλυτικά στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις παρουσιάζονται στον ένθετο πίνακα.

Κατηγορίες κάλυψης Γης – Καμμένη έκταση (εκτάρια)

– Διακεκομένη αστική δόμηση: 10

– Μη αρδεύσιμη αρόσιμη γη: 312

– Σύνθετα συστήματα καλλιέργειας: 146

– Γη που καλύπτεται κυρίως από τη γεωργία με σημαντικές εκτάσεις φυσικής βλάστησης: 829

– Δάσος κωνοφόρων: 522

– Σκληροφυλλική βλάστηση: 554

– Μεταβατικές δασώδεις θαμνώδεις εκτάσεις: 1538

– Σύνολο: 3.912

Σημειώνεται ότι (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα).