Διαστάσεις θρίλερ και στην Ελλάδα παίρνει η δικαστική διερεύνηση των πρακτικών της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis μετά την απόπειρα ενός 44χρονου να βάλει τέρμα στη ζωή του πηδώντας στο κενό από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton, ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, του FBI, αλλά και της αμερικανικής κι ελληνικής Δικαιοσύνης έπειτα από καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές που η εταιρεία φέρεται να ακολουθούσε, προκειμένου να κυριαρχήσει στην αγορά.

Η παραλίγο αυτοκτονία του μεγαλοστελέχους της Novartis, με άρωμα σκανδάλου, προκάλεσε νέα παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, που προανήγγειλε «γρήγορη και σε βάθος έρευνα» για την υπόθεση. Ήδη πραγματοποιήθηκε έρευνα στα γραφεία της Novartis με εντολή εισαγγελέα

Μια παραλίγο αυτοκτονία στο κέντρο της Αθήνας

Ads

Ήταν το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, γύρω στις 17:00, όταν οι εργαζόμενοι αλλά και οι πελάτες στο μπαρ που βρίσκεται στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton, είδαν έναν άνδρα να βγαίνει έξω και να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει πέφτοντας στο κενό.

Ο επίδοξος αυτόχειρας ζητούσε να συναντήσει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Τελικά με την επέμβαση ειδικού διαπραγματευτή της αστυνομίας, ο νεαρός άνδρας πείστηκε να μην προβεί στο απονενοημένο διάβημα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος προκειμένου να δώσει κατάθεση.

Ποιος είναι ο επίδοξος αυτόχειρας

Το περιστατικό ίσως να μην είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, αν πρωταγωνιστής της υπόθεσης δεν ήταν ένας 44χρονος άνδρας, στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για εκείνον, ο νεαρός άνδρας με σπουδές Χημικού, Οικονομικών και Μάρκετιγκ είναι ένα από τα μεγάλα ταλέντα της εταιρείας στον τομέα των πωλήσεων. Μάλιστα με εφόδιο την εμπειρία του στην ελληνική αγορά και μετέπειτα στην ευρωπαϊκή, κατάφερε ως product manager κι «εκτόξευσε» τις πωλήσεις ενός φαρμάκου για τον διαβήτη σε πολλές χώρες.

Η επιτυχία του αυτή είναι που τον οδήγησε το 2012 στην Ελβετία, στα κεντρικά της εταιρείας, μαζί με τη σύζυγο του, που μάλιστα έφερε πριν λίγο καιρό στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.

Γιατί να πέσει στο κενό;

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί ένας επιτυχημένος επαγγελματικά και οικογενειακά άνδρας να θέλει ξαφνικά να πέσει στο κενό;

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το στέλεχος της Novartis να δηλώνει στους αστυνομικούς ότι «δεν θα γίνει αυτός το εξιλαστήριο θύμα», φράση που -εάν είναι αληθής- ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το τι βρίσκεται πίσω από την απειλή του. Δέχεται πιέσεις να μιλήσει για κάτι; Δέχεται πιέσεις να μην μιλήσει για κάτι που ίσως γνωρίζει; Κανείς δεν ξέρει.

Αυτοί που μίλησαν

Οι έρευνες για τις παράνομες πληρωμές της Novartis για την προώθηση φαρμάκων στην Ελλάδα ξεκίνησαν πριν 2 μήνες, με τη Δικαιοσύνη να διερευνά τη συμμετοχή στο κύκλωμα ανώτερων αξιωματούχων, ακόμα και συμβούλων και πολιτικών τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Αύγουστο δύο Έλληνες, πρώην εργαζόμενοι σε κρίσιμες θέσεις στη Διεύθυνση Πωλήσεων και Επικοινωνίας της Novartis, ταξίδεψαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προκειμένου να καταθέσουν στις αμερικανικές αρχές όσα γνωρίζουν για την υπόθεση, που εδώ και 2 χρόνια διερευνά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI. Ταξίδεψαν στην Αμερική, συνοδεία του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, που συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές με κοπό να ξετυλίξει το κουβάρι του ελληνικού σκέλους της υπόθεσης Novartis.

Οι 2 Έλληνες whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος) φέρονται να κατήγγειλαν ένα σύστημα μιζών με αποδέκτες τουλάχιστον 4.500 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα. Έχει επίσης εξεταστεί αν γνωρίζουν κάτι για τυχόν ανάμειξη πολιτικών αλλά και των συμβούλων τους, όπως και εκείνων που είχαν την ευθύνη για την τοποθέτηση και άλλων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά για να επηρεάζουν τόσο τη διαμόρφωση των τιμών όσο και την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως εμπλέκουν κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι είχαν ευθεία σχέση με τη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων, αλλά και με την προώθησή τους, καθώς και με την έγκρισή τους για την προώθηση σε Ταμεία.

Έχουν αναφερθεί επίσης σε πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Η εξέλιξη αυτή ήταν και ο λόγος που διατάχθηκε έρευνα και στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή. Tην έρευνα ανέλαβε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Στοιχεία για την υπόθεση έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές μέσω της νομίμου οδού και από Έλληνα πρώην υπουργό, ο οποίος κατήγγειλε το «πάρτι» στον χώρο του φαρμάκου αλλά δεν μπόρεσε να το ανακόψει, αντίθετα αναδομήθηκε έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες του.

Ένα πόρισμα από το 2012

Ένα πόρισμα του υπουργείου Υγείας από το 2012 δείχνει ρίχνει φως στην υπόθεση με τα παράνομα «δώρα» από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία για να προωθούνται στην αγορά τα προϊόντα της.

Στοιχεία του πορίσματος δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα», αναφέροντας ότι σε αυτό αποδεικνύεται ότι 50 πρόσωπα, από τα οποία 10 στελέχη του υπουργείου Υγείας, ταξίδεψαν σε συνέδριο στο Βερολίνο με παράνομες διαδικασίες και με πληρωμένα έξοδα από επτά φαρμακευτικές εταιρείες. Τη μερίδα του λέοντος είχε καταβάλει η ερευνώμενη ελβετική Novartis.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του επιθεωρητή Υγείας, το ταξίδι έγινε κρυφά από το υπουργείο: «… κανείς υπάλληλος δεν έλαβε χρήματα από τον προϋπολογισμό της ανωτέρω Διεύθυνσης για αποζημίωση για εκτός έδρας μετακίνηση. Επιπροσθέτως, όπως μας γνώρισε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ερευνας του υπουργείου (προϊσταμένη κυρία Κ…), το ανωτέρω συνέδριο ουδέποτε έγινε γνωστό στην Υπηρεσία και συνεπώς δεν κοινοποιήθηκε ούτε στους εποπτευόμενους φορείς…».

Παρά τις επισημάνσεις αυτές, το πόρισμα δεν οδηγήθηκε ποτέ στον εισαγγελέα. Μάλιστα, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός που παρήγγειλε τη διενέργειά του κ. Μάριος Σαλμάς ρώτησε γιατί δεν συμπεριελήφθη και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου που έπαιζε ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων χρειάστηκε αλληλογραφία εβδομάδων για να αποδειχθεί ότι η παρουσία του είχε εκ παραδρομής αποσιωπηθεί…

Επισπεύδεται η έρευνα στην Ελλάδα

Με γοργό ρυθμό φαίνεται ότι θα προχωρήσει η έρευνα για τη φαρμακευτική Novartis στην Ελλάδα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του στελέχους της εταιρείας στο Hilton.

Aπό το υπουργείο Δικαιοσύνης δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά από την εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή για διερεύνηση των καταγγελιών για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από τη φαρμακευτική εταιρεία «Novartis» οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Σε κάθε περίπτωση η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος».