Οδηγό με όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για τα Self Test, την καραντίνα και τις στενές επαφές κρουσμάτων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ads

Ο οδηγός αφορά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, ενώ γίνεται ειδική αναφορά τόσο σε συμπτωματικούς όσο και ασυμπτωματικούς μαθητές.

Ειδικότερα, υπάρχουν πληροφορίες για την προσέλευση η οποία γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα στους συστηματικούς προληπτικούς ελέγχους, την αντιμετώπιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, τα συμπτωματικά και ασυμπτωματικά άτομα, αλλά και πως πρέπει να γίνεται η αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19.

Ειδικά για την τελευταία κατηγορία ( αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19) προβλέπονται τα ακόλουθα:

Ads

Α. Σχολικές επαφές

  1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
  2. Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ

-Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχεται 1 ST, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων ST. Συνολικά διενεργούνται 3 ST σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

-Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχονται 2 RT και 1 ST, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων ST των μαθητών και RT των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:
-Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: RT και τις ημέρες 2,3 και 4: ST
-Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: RT και την ημέρα 3: ST

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

  • Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
  • Υποβάλλονται σε τεστ

-Μαθητές/τριες: Παρέχεται 1 ST, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων ST. Συνολικά διενεργούνται 3 ST σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις
ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
-Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: υποβάλλονται σε RT ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των 6 μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

  • Καραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα
  • Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε ST οι μαθητές/τριες καιψRT ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέραψ3. Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Σημείωση:

Για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.