Ανεξήγητες είναι οι αναντιστοιχίες που προκύπτουν ανάμεσα στα χρήματα που ξοδεύει η κυβέρνηση για τις συμβάσεις για τη σίτιση των προσφύγων, των αριθμητικών στοιχείων που παρουσιάζει επίσημα και των δηλώσεων των υπουργών, αφού τα μεν έξοδα ανεβαίνουν, ο δε αριθμός των προσφύγων παρουσιάζεται όλο και μικρότερος. 

Ads

Το θέμα που ανέδειξε με άρθρο του στο tvxs.gr ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. 

Διαφορές μεταξύ των στοιχείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν οι επίσημες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων δεν συμφωνούν με τα νούμερα που παρουσιάζουν οι επίσημες καταμετρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το Υπουργείο Μετανάστευσης είναι με βάση ποιον αριθμό συνάπτει συμβάσεις – διαρκώς με απευθείας αναθέσεις – με τους παρόχους κέτερινγκ, και πόσοι πρόσφυγες σιτίζονται στην πραγματικότητα. 

Ads

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης καταμέτρησης του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, στη Λέσβο διαμένουν στις 22 Σεπτεμβρίου 14.553 πρόσφυγες, συνολικά. Ακόμη και o επίσημος αριθμός απέχει από τις δηλώσεις του Υπουργού Νότη Μηταράκη που ισχυρίστηκε ότι στη νέα δομή του Καρά Τεπέ έχουν εισέλθει 8.500 άτομα και ολοκληρώνεται η είσοδος όλων των προσφύγων. Οι επίσημες εκτιμήσεις των διεθνών φορέων τοποθετούν τον αριθμό περίπου στις 11.000. 

image

Το ένα ερώτημα είναι που κρύφτηκαν οι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι που προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στους τρεις αριθμούς. Αλλά, κυρίως, με βάση ποιον αριθμό πληρώνει για σίτιση η κυβέρνηση;

Είτε εξαφανίστηκαν κάποιοι πρόσφυγες, είτε εξαφανίζονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ευρώ -κάποια εκατομμύρια ετησίως- για μερίδες που καταλήγουν στα σκουπίδια ή σε επιτήδειους που πληρώνονται για πλασματικό αριθμό σίτισης. 

Η σίτιση έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη

Το θέμα της σίτισης δεν είναι πρωτόγνωρο καθώς τους προηγούμενους μήνες έχει απασχολήσει τις δικαστικές αρχές. Τον Ιανουάριο, όταν πολίτες είχαν προσφύγει στην Εισαγγελία της Μυτιλήνης, και το Φεβρουάριο, η κυβέρνηση πλήρωνε πάνω από 100.000 ευρώ τη μέρα για 21.000 μερίδες φαγητού. Ήταν η εποχή που υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα που διέμεναν περίπου 18.500 πρόσφυγες και η κυβέρνηση υποστήριζε ότι ήταν πολλοί λιγότεροι. Αλλά πλήρωνε φαγητό για… 21.000. 

image

Το ίδιο ερώτημα κυριαρχεί και σήμερα καθώς η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που φιλοξενούνται στο νέο ΚΥΤ και των επίσημων αριθμών, μπορεί να αναδείξει είτε πως υπάρχει σπατάλη, είτε ότι η κυβέρνηση παραπληροφορεί συστηματικά για τον αριθμό των προσφύγων και χρησιμοποιεί διαφορετικά στοιχεία ανάλογα με το κάθε ακροατήριο. 
Οι αριθμοί πάντως, «δεν βγαίνουν».