Τη φυσική παρουσία των προστατευόμενων μαρτύρων. ενώπιον του Τριμελούς Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, δίχως πλέον να αποκρύπτονται τα χαρακτηριστικά τους ή τα προσωπικά τους δεδομένα, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας.

Ads

Το ερώτημα που προφανώς προκύπτει είναι πως θα καταθέσουν τα πραγματικά γεγονότα οι μάρτυρες, εάν θεωρούν ότι απειλείται η ζωή τους.

Η εισαγγελικός λειτουργός έκανε δεκτές τις ενστάσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής, η οποία είχε υποστηρίξει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ότι η προστασία των συγκεκριμένων μαρτύρων ουσιαστικά «έχει πάψει να ισχύει» αλλά και τις δηλώσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, και αιτιολόγησε την πρότασή της, επισημαίνοντας κατά την αγόρευσή της, ότι και άλλοι μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση, αλλά δεν έχουν απειληθεί από τρίτα πρόσωπα.

Οι πέντε μάρτυρες που έχουν τεθεί υπό την προστασία ειδικού καθεστώτος που προβλέπει ο νόμος για την ασφάλειά τους είναι πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής που όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για την εγκληματική δράση, προσήλθαν στις αρχές και κατέθεσαν σημαντικά στοιχεία για τη δομή και την οργάνωσή της, διευκολύνοντας τις διωκτικές αρχές στην έρευνα τους.

Ads

Δηλώσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα (Τζέλλης), των ναυτεργατών του ΠΑΜΕ (Βρεττός) και των Αιγυπτίων αλιεργατών (Παπαδάκης) ανέπτυξαν και κατέθεσαν τρεις δηλώσεις –με παρόμοιο περιεχόμενο–, με τις οποίες τόνισαν ότι θεωρούν τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων του άρθρου 9 ν. 2928/2001 εξόχως προβληματικό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν η –άμεσα επικείμενη– εξέταση των 5 προστατευόμενων μαρτύρων να γίνει επώνυμα στο ακροατήριο. Διαφορετικά, δήλωσαν ότι θα απόσχουν της διαδικασίας μη προβαίνοντας στην εξέτασή τους με την υποβολή ερωτήσεων.

Ενστάσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Μιχαλόλιας, Παπαδέλλης και Αλεξιάδης κατά σειρά ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις τους. Συγκεκριμένα, κατ’ αυτούς οι 5 προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας ανακριτικά. Πλέον το Δικαστήριο έχει την ευχέρεια να τους καλέσει να καταθέσουν επώνυμα στο ακροατήριο. Οι συνήγοροι τόνισαν ότι αυτό είναι εν προκειμένω απαραίτητο για τη διασφάλιση του δίκαιου χαρακτήρα της δίκης κατ’ άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διαφορετικά, δεν θα δυνηθούν να ασκήσουν δεόντως τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα –πράγμα που μόνο με την πραγματική παρουσία του μάρτυρα είναι εφικτό. Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι κακώς επιβλήθηκε το εν λόγω μέτρο ανακριτικά, καθώς αυτό αφορά σε εγκληματικές οργανώσεις όπως π.χ. εμπορίας ναρκωτικών, όπου όντως υφίσταται κίνδυνος των μαρτύρων –πράγμα που κατ’ αυτούς εν προκειμένω δεν ισχύει.

Διαφώνησαν έντονα

Δεν υφίσταται καμία ταύτιση αλλά τουναντίον πλήρης αντίθεση μεταξύ τους τονίζουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Παπαδάκη, Καμπαγιάννης και Τζέλλης. Κατ’ αυτούς, ο ν. 2928/2001 όπως ισχύει «παρήγαγε ελαττωματικό αποδεικτικό προϊόν», πράγμα που δεν το θέλει η πολιτική αγωγή. Κατ’ αυτούς, συνεχίζει να υφίσταται κίνδυνος για τους προστατευόμενους μάρτυρες, καθώς η οργάνωση έχει ως modus operandi την εκδίκηση [οπότε πρέπει, σύμφωνα με τις έγγραφες δηλώσεις τους, να καταθέσουν επώνυμα μεν, αλλά να τους παρασχεθεί κατάλληλη αστυνομική προστασία].

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, μέχρι την επόμενη δικάσιμο την ερχόμενη Τρίτη.