Ενα τηλεοπτικό διάγγελμα και την επόμενη μέρα μια συνέντευξη σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων (ΣΚΑΪ). Τι άλλο να έκανε ο Κ. Μητσοτάκης για να τονώσει το ηγετικό του προφίλ που τις τελευταίες μέρες έχει υποστεί σοβαρές αμυχές;

Ads

Με το κορονογεύμα στην Ικαρία χτυπήθηκε στο δυνατό του σημείο που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, είναι ο επαγγελματισμός στη διακυβέρνηση. Ξαφνικά είδαμε έναν πρωθυπουργό που παραβιάζει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία την ώρα που οι πολίτες υφίστανται όλο και βαρύτερους περιορισμούς. Και στη συνέχεια δεν είχε την ευαισθησία ούτε καν να ζητήσει συγγνώμη. Το επιτελείο του ανέλαβε δράση για να εξαφανίσει το θέμα από τα ΜΜΕ, και όταν αυτό ήταν αδύνατο, να το υποβαθμίσει, ενώ στην ΕΡΤ ακολουθήθηκαν ορμπανικού τύπου μέθοδοι.

Στην συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά παραδέχθηκε το λάθος του χωρίς καμία αναφορά στην πίεση που ασκήθηκε για να μην πάρει διαστάσεις στα ΜΜΕ το θέμα: «Η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί».

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του ότι υπουργοί της κυβέρνησής του είναι φλύαροι και παράγουν σύγχυση. Η καμπάνα χτύπησε πρωτίστως για τον Αδωνι Γεωργιάδη και μένει να φανεί στην πράξη τι εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν είπε ότι η κακοφωνία θα διορθωθεί. Θα βάλει περιορισμό εμφανίσεων στα ΜΜΕ στον υπουργό Ανάπτυξης; Το έχει ξανακάνει αλλά δεν έπιασε.

Ads

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως επιβεβαίωσε ότι «έχει τραβήξει αυτιά» και απευθύνθηκε με αυστηρό τρόπο στα μέλη της κυβέρνησής του: «Οι Υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική. Δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ’ έξω από το πρόβλημα».

Και, βέβαια, θύμισε ποιος είναι ο αρχηγός: «Η απόφαση φτάνει σε εμένα. Και πρέπει να πάρω μια απόφαση και να την υπηρετήσω. Κι από τη στιγμή που μια απόφαση λαμβάνεται κεντρικά, αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν και πρέπει να την υπηρετούν όλοι οι Υπουργοί. Και νομίζω το μήνυμα αυτό πια έχει καταστεί απολύτως σαφές».

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση είναι σύνθετη σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των υπουργών από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι διαρροές που προηγήθηκαν της συνέντευξης ότι δήθεν ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας είχε συνεννοηθεί με το Μέγαρο Μαξίμου πριν ανακοινώσει το καθολικό lockdown αποσκοπούν στην άμβλυνση των εντυπώσεων ότι ο Β. Κικίλιας πήρε αυτή την πρωτοβουλία ερήμην του πρωθυπουργικού επιτελείου για να προστατευθεί και να αποφύγει τον καταλογισμό ευθυνών.

Στο μεταξύ, ο Αδ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου, από τους επιχειρηματίες της εστίασης για την πρόκλησή του να του παραδώσουν τα κλειδιά τους αν είναι δυσαρεστημένοι από τη στήριξη που τους προσφέρει η πολιτεία. Και προφανώς του είχε μεταφερθεί ενόχληση από το Μέγαρο Μαξίμου με αποτέλεσμα να επιχειρήσει τη διόρθωση.

Γιατί εδώ βρίσκεται η άλλη μεγάλη αγωνία του επιτελείου του Κυρ. Μητσοτάκη. Οταν θα τεθεί υπό έλεγχο από την πανδημία τι κομμάτι της μεσαίας τάξης θα τους έχει μείνει; Πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, πόσο έμποροι, πόσοι βιοποριζόμενοι στην εστίαση θα τους ακολουθούν;

Εχει σημασία ότι η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον Αλ. Παπαχελά δεν άγγιξε καθόλου το κίνημα #metoo και τις αποκαλύψεις που συγκλονίζουν το χώρο του θεάτρου. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια τοποθέτησή του.

Γιατί η υπόθεση Λιγνάδη δημιουργεί ηθικές ρωγμές στο προφίλ του. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ήταν προσωπική του επιλογή και προσωπικός του φίλος. Ο θόρυβος γύρω από τη ζωή του προφανώς τον αγγίζει. Γι αυτό άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου συντόνισε τη διαχείριση του θέματος από το υπουργείο πολιτισμού επιλέγοντας την οδό της συσκότισης όσο καιρό αυτό ήταν δυνατό.

Εχουν μαζευτεί πολλοί μπελάδες το τελευταίο διάστημα για τον Κ. Μητσοτάκη. Για παράδειγμα,  συμβαίνουν πράγματα στην πολιτική γειτονιά της ΝΔ. Το κόμμα Τράγκα από τη μια, το νέο Ποτάμι από την άλλη και οι διεργασίες δεξιά της Δεξιάς που εντείνονται. Δεν είναι και εύκολη η φυγή προς τα εμπρός μέσω εκλογών λόγω του αργού ρυθμού των εμβολιασμών.

Τι μένει; Η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Και στο σίριαλ  αυτό θα δούμε πολλά επεισόδια προσεχώς.