Ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ηγετικός στέλεχος και εκπρόσωπος της νεοναζιστικής οργάνωσης, είναι ο άνθρωπος που αρθρογραφούσε υπέρ του Χίτλερ και του ναζισμού, που φωτογραφιζόταν κρατώντας την σημαία του Γ’ Ράιχ, και που δηλώνει αρνητής του Ολοκαυτώματος. Είναι επίσης ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ότι πρωταγωνίστησε στο πογκρόμ του 2011 κατά των μεταναστών – ένα πογκρόμ που είχε καταλήξει στον θάνατο του νεαρού μετανάστη από το Μπαγκλαντές Αλίμ Αμπντούλ Μάναν – , κι είναι επίσης εκ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν το 2013 με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Ads

Ο Μουσταφά Μουσταφά είναι μικροβιολόγος, είναι γνωστός για την αριστερή του δράση με το ΚΚΕ από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, και είναι ο πρώτος αριστερός βουλευτής που προερχόταν από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης (εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ το 1996). Είναι επίσης ο γιατρός που, όσοι έζησαν τις γκρίζες εποχές πριν πέσουν οι μπάρες στον Εχίνο, τον θυμούνται να στέκεται πάντοτε  απέναντι στις υπερπατριωτικές ακρότητες όλων των πλευρών.

Τούτων δοθέντων η επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη, όπως και του έτερου εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου κατά του Μουσταφά Μουσταφά μέσα στην Βουλή θα μπορούσε και να περιποιεί τιμή για το βουλευτή της Θράκης. Δεν περιποιεί ωστόσο τιμή για το κοινοβούλιο. Και δεν περιποιούν τιμή  για ολόκληρο το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα  οι χρυσαυγίτικες κραυγές του τύπου  «βγάλτε έξω τον τούρκο», τον «προδότη» και τον «κατάσκοπο»  – γεγονός, που πρώτοι διαπίστωσαν και καυτηρίασαν ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστας Δουζίνας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα όρια

Κατόπιν, δε, της επιστολής που έστειλε ο Κώστας Δουζίνας, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε σήμερα την άμεση παραπομπή – και πάλι – του Ηλία Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κοινοβουλίου. Το καίριο και θεμελειώδες ερώτημα, ωστόσο, παραμένει ανοιχτό κι έχει να κάνει με το ποια μπορούν να είναι εν τέλει τα όρια ανοχής των δημοκρατικών θεσμών απέναντι στον εκφασισμό αλλά και την προκλητική πλέον προσπάθεια υπονόμευσής τους.

Ads

Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι πιθανό να επιβάλει οικονομικές και πειθαρχικές ποινές στον Ηλία Κασισδιάρη για την προκλητική συμπεριφορά του κατά του Μουσταφά Μουσταφά ανάλογες με εκείνες που έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν. Το πιθανότερο είναι ότι θα του επιβληθεί και νέα περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης κι ενδεχομένως ένας ακόμη αποκλεισμός από συμμετοχή στις συνεδριάσεις. Το θέμα όμως θα συζητηθεί πλέον και στην Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη, προκειμένου να εξεταστεί εάν υπάρχουν δυνατότητες και για περαιτέρω ειδικές κυρώσεις.

Συντεταγμένο σχέδιο κλιμάκωσης;

Η αίσθηση, άλλωστε, και η εκτίμηση που διαμορφώνεται στην Βουλή είναι πως οι «εκρήξεις» Κασιδιάρη και Ηλίόπουλου δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου και συντεταγμένου σχεδίου κλιμάκωσης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικές επ’ αυτού του προβληματισμού ήταν και οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα αποκτά πρωτοφανή διάσταση για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα: «Όλα θα εξεταστούν εν συνόλω την Τετάρτη», είπε ο Νίκος Βούτσης προσθέτοντας: «Ελπίζω μέχρι τότε να μην έχει εμπλουτιστεί αυτό το φαινόμενο, και να μην παρουσιαστούν εσκεμμένες ή λιγότερο εσκεμμένες προκλητικές εκφράσεις, διότι είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο τέτοιο. Δεν μιλάμε για ύβρεις αλλά για αναφορές για προδοσία, για εσχάτη προδοσία.. . Είναι ένα πρωτοφανές πρόβλημα στο ελληνικό κοινοβούλιο,  και καλό είναι επ’ αυτών να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής…»