Mε αλλαγή ατζέντας και με σκληρή αντεπίθεση κατά του νέο-αντιμνημονιακού μετώπου ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας την επιχείρηση υπέρβασης του ασφαλιστικού και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Mια αντεπίθεση, με εμφανή διπλό στόχο: αφ’ ενός να αναδείξει την κυβέρνηση ως τη μοναδική σταθερή δύναμη που μπορεί να φέρει εις πέρας το στοίχημα της μείωσης του χρέους και της οικονομικής ανάκαμψης και αφ’ ετέρου, να εκθέσει την αντιπολίτευση ως μέτωπο της «στείρας άρνησης» και της «υπονόμευσης των εθνικών στόχων».

Ads

Ο άξονας αυτός, που αποτελεί και την απάντηση του πρωθυπουργού στο κατηγορηματικό «όχι» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε κάθε μορφή συναίνεσης, τέθηκε ήδη χθες στις δύο ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και τα μηνύματα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο σκληρά στην αυριανή του συνέντευξη μέσω της ΕΡΤ. Πρόκειται, δε, για μηνύματα με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι να δείχνει σταθερά στους μεν εταίρους και δανειστές ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί και επιδιώκει τη συναίνεση αλλά συναντά την άρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο δε εκλογικό σώμα πως οι βασικοί ένοχοι για τη μεγάλη κρίση υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη.

Το στίγμα της εν λόγω τακτικής έδωσε καθαρά ο Αλέξης Τσίπρας στο Ελληνοαμαρικανικό Επιμελητήριο, δείχνοντας και τον στόχο και το διακύβευμα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η καυτή διαρροή από το Μαξίμου των πληροφοριών περί δυσαρέσκειας του Φρανσουά Ολάντ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που άναψε φωτιές οργής στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Στόχος της κυβέρνησης», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, «είναι να ολοκληρώσουμε (την αξιολόγηση) το συντομότερο δυνατόν, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για τη προστασία των αδυνάτων, για να μη πληγούν περαιτέρω οι κοινωνικές κατηγορίες που έχουν πληρώσει και με το παραπάνω το μάρμαρο της κρίσης, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι. Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι εφικτό. Θα ήταν ακόμη ευκολότερο αν σε αυτή την αυτονόητη βάση υπήρχε πάνδημη συμφωνία του πολιτικού συστήματος».

Ads

Ο πόλεμος για χάρη του… Ολάντ

Η δε απουσία αυτής της «πάνδημης συμφωνίας» φέρεται να προκάλεσε, κατά το Μαξίμου τουλάχιστον, ακόμη και τη δυσφορία του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ: Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που μετέδωσε το Mega, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Ολάντ στην οποία συζητήθηκε η έκβαση του συμβουλίου των αρχηγών και η άρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την κυβέρνηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των δύο ηγετών, υπήρξε ο εξής διάλογος: «Τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ; Πήγε πάλι με τη ΝΔ;» φέρεται να ρώτησε ο Φρανσουά Ολάντ, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «συμβαίνουν αυτά στην πολιτική». Ο γάλλος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας «δεν ξέρω πώς να σε βοηθήσω με αυτή την κατάσταση» και ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε «δεν θέλω βοήθεια με αυτή την κατάσταση. Θέλω να με βοηθήσεις να αποφύγω τα εμπόδια του Σόιμπλε».

Η διαρροή προκάλεσε τη θυελλώδη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, με τις πληροφορίες να φέρουν έως αργά το βράδυ τη Φώφη Γεννηματά σε αναζήτηση του… γάλλου πρεσβευτή. Τα μηνύματα από την κυβερνητική πλευρά ωστόσο, δείχνουν ότι το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να σηκώσει το γάντι της μετωπικής σύγκρουσης που άρχισε στη σύσκεψη των αρχηγών και να σφυροκοπεί το ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Η σχεδόν κωματώδης κατάσταση, άλλωστε, στην οποία βρίσκεται πολιτικά η ΝΔ με την παράταση της κρίσης και την πλήρη αδυναμία εκλογής νέου αρχηγού, έχουν αφήσει στο ΠΑΣΟΚ σχεδόν μονοπωλιακό πεδίο σκληρής αντιπολίτευσης, γεγονός που δεν σκοπεύει να αφήσει αναπάντητο το κυβερνητικό επιτελείο…