«Δεν είμαι σίγουρος γιατί με σκότωσαν. Πρόσεχα το παιδάκι της κυρίας καλύτερα από όσο το πρόσεχε η ίδια» –  Με την απορία έφυγε από τη ζωή ο 17χρονος γορίλας Harambe που πυροβολήθηκε από τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου στο Σινσινάτι επειδή ένα τετράχρονο  παιδάκι έπεσε μέσα στην τάφρο στο χώρο του και βρέθηκε δίπλα του σε απόσταση αναπνοής!

Ads

Ο γορίλας δεν κινήθηκε επιθετικά προς το παιδί αλλά θεωρήθηκε επικίνδυνος λόγω του τεράστιου όγκου του.  Πλήρωσε με τη ζωή του όχι μόνο τον όγκο και τη δύναμή του αλλά και την  ανευθυνότητα της μητέρας που έχασε από την προσοχή της το παιδί.

Στο video φαίνεται ότι ο Harambe προσπαθεί κάπως σαστισμένους να πάει μάλλον σε κα΄ποιο πιο ασφαλές μέρος  το αγόρι και παραμένει μάλλον ψύχραιμος παρά τις φωνές που ακούγονται από τους επισκέπτες. [Πιο διαπεραστική από όλες η φωνή της μαμάς: «η μαμά σ’ αγαπάει»] Προσπάθησε να προστατεύσει το μικρό [όπως και ένας άλλος γορίλας πριν από 15 χρόνια σε παρόμοιο περιστατικό] . Κανείς όμως δεν προστάτευσε τον Harambe από τις σφαίρες. [Ήταν το δώρο που του έκαναν για τα γενέθλιά του, την προηγουμένη μόλις μέρα είχε κλέισει τα 17 του χρόνια].

Το περιστατικό έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις το διαδίκτυο  όχι μόνο από τους φιλόζωους αλλά από χιλιάδες χρήστες. Περισσότεροι από 120.000 χρήστες του facebook έχουν κάνει Like στη σελίδα : Justice for Harambe και ζητούν να γίνει έρευνα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.[εμένα μου λες;]

Μια οξύτατη αλλά εύστοχη δήλωση έκανε ο Jeff Corwin [animal expert]: “Οι ζωολογικοί κήποι δεν είναι baby sitters. Αφήστε λίγο τα κινητά σας , τα μηνύματα και τα selfie sticks και δώστε λίγη προσοχή στα παιδιά σας. Δείξτε υπευθυνότητα. Αυτό που έγινε, δεν έγινε σε δευτερόλεπτα ούτε καν σε λίγα λεπά. Πήρε χρόνο στο  αγόρι να βρεθεί σε εκείνη την κατάσταση [μέσα στην τάφρο]. Στο τέλος, την πλήρωσε ο γορίλας»”.

Ads

Προφανώς. Κανένας δημόσιος χώρος δεν είναι υπεύθυνος για την φύλαξη των παιδιών, οι γονείς τους είναι. Η μητέρα πάντως, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για την απροσεξία της ούτε ενοχές, ή  έστω λύπη για τον αδικοχαμένο γορίλα: Δήλωσε στη σελίδα της στο facebook : «Ατυχήματα συμβαίνουν.»

image

Κι εξηγεί η Michelle Gregg: «Για όσους από εσάς δεν έχετε δει ειδήσεις ή κάποιο βίντεο στα social media, αυτό το παιδί που έπεσε μέσα στο κλουβί του γορίλα ήταν ο γιος μου. Ο Θεός το προστάτευσε μέχρι να αναλάβει δράση η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου. Ο γιος μου είναι καλά στην υγεία του και ξεπέρασε αυτή τη δοκιμασία με μια απλή διάσειση, λίγες γρατζουνιές, χωρίς σπασμένα κόκκαλα, χωρίς εσωτερική αιμορραγία.»

Για τον Harambe ούτε λέξη.