Τη δημιουργία 5 νέων hotspots στην Μακεδονία ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Τα 5 επιπλέον κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών θα λειτουργήσουν κοντά στα σύνορα, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Ειδομένη.

Ads

Οι νέοι χώροι βρίσκονται οι 4 στο Κιλκίς και ο ένας στα Γιαννιτσά και συγκεκριμένα:

– Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης στη Νέα Καβάλα,
– Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης κοντά στο χωριό Χέρσο. Οι δύο εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν άμεσα με την παραλαβή και τοποθέτηση σκηνών κλπ και θα ακολουθήσουν οι εγκαταστάσεις στα άλλα 3 κέντρα.
– Στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο,
– Στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό
– Στρατόπεδο Φιλιππάκη στα Γιαννιτσά.

Όσον αφορά στα Διαβατά, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία του κέντρου. Στα νησιά, τα 4 από τα 5 κέντρα καταγραφής στο 100%, ενώ στην Κω οι εργασίες που αφορούσαν στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης κλπ.

Ads

Ο κ.Καμμένος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες έως τις 6 Μαρτίου, παραμονή της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Όσον αφορά τη συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, ο Πάνος Καμμένος έκανε γνωστό ότι η δράση αρχίζει εντός των επομένων ωρών.

Όλοι όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία, σημείωσε, και είπε ότι στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, της FRONTEX και της Τουρκίας ώστε η FRONTEX να μπορεί να επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.