Τις πρώτες στιγμές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά την σύλληψή τους από την τουρκική περίπολο, περιέγραψε η μεταφράστριά τους, Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν.

Ads

Η Τουρτογκάν είναι συνάντησε τους Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης. Όπως είπε μιλώντας στο Epsilon και οι δύο είναι στενοχωρημένοι, ωστόσο αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία.

«Τα παιδιά τα συλλάβανε μόνο γιατί έχουν περάσει τα σύνορα. Μόνο γι’ αυτό. Η δικηγόρος η Σελίν Οζντέλ έκανε την γραπτή ένσταση και περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου. Για να βγάλει τα παιδιά έξω, αυτό ζήτησε» είπε.

«Πρώτα ήτανε πολύ – πολύ στεναχωρημένα. Αλλά όταν πήγαμε στη φυλακή – κι εγώ ήμουν μαζί τους – τους λέω “παιδιά αυτό πρέπει να γίνει, γιατί είσαστε στρατιώτες, δεν είσαστε κανονικοί πολίτες, να σας κάνουν αμέσως την απέλαση. Γιατί αυτό γράφουνε στο υπουργείο Εσωτερικών εξωτερικών, ξέρετε κι εσείς. Γι’ αυτό το λόγο θα περιμένετε και θα σκέπτεστε το καλό, δεν νομίζω να γίνει κανένα κακό”. Και τους άφησα έτσι την Παρασκευή. Αλλά κάναμε και καλαμπούρι, μιλήσαμε ωραία, γελάσαμε… Ήταν βέβαια πολύ στεναχωρημένα, αλλά όχι κι έτσι σε πολύ μεγάλη κατάθλιψη».

Ads

Σε ερώτηση για τις συνθήκες κράτησής τους, υποστήριξε: «Τα κοιτάζουνε πάρα πολύ καλά. Και τους είπα όταν ήταν στη χωροφυλακή “παιδιά πώς ήταν το ξενοδοχείο σας, πεντάστερο;”. Και μου είπαν “όχι, εξάστερο και το πρωινό μας το έφεραν στο κρεβάτι”. Είναι πολύ ωραία εδώ, τακτοποιημένα, με την τουαλέτα τους, με τη μπανιέρα τους, έτσι είναι η φυλακή που μένουνε τώρα».

Όπως είπε η μεταφράστρια, δεν επισκέφθηκε τους στρατιωτικούς το Σαββατοκύριακο, μόνο την Παρασκευή. Είπε επίσης ότι είδε τις οικογένειές τους στο δικαστήριο. «Ήταν πολύ στεναχωρημένοι, δεν είναι εύκολο» σημείωσε.

Η Τουρτογκάν έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν γίνει γνωστή η απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα των Ελλήνων στρατιωτικών κατά της προφυλάκισης και έτσι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί έως το τέλος της εβδομάδας.