Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου έλαβαν, από την Εισαγγελία Πειραιά, τα μέλη του πληρώματος του Andromeda. Πρόκειται για δυο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς κι έναν Αλβανό. 

Ads

Το φορτηγό πλοίο εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, με προορισμό τη Λιβύη, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Το φορτηγό πλοίο ήταν καταχωρημένο τα τελευταία τρία χρόνια στη «μαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο έχουν εκφορτωθεί, ήδη, στο λιμάνι του Ηρακλείου και, όταν η δέσμευσή τους γίνει δεκτή από τις εισαγγελικές Αρχές, αναμένεται να μεταφερθούν σε κάποιο στρατόπεδο με τη συνδρομή του στρατού.

Ads

Το πλοίο, που έχει κατασχεθεί διαπιστώθηκε, από την επιθεώρηση, ότι φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι υπάρχει κοινοτική Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία απαγορεύει τη μεταφορά – πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Την απομάκρυνση των εκρηκτικών υλών από τα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων, για την αποφυγή κινδύνων για την δημόσια ασφάλεια, ζητά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον Αρχηγό ΓΕΣ.