Για την ερχόμενη Δευτέρα ορίστηκε η συνάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Παρίσι. Σημειώνεται πως την Παρασκευή στην Αθήνα αναμένεται ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ την Πέμπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς. Εν τω μεταξύ τη βεβαιότητά του πως “δεν θα υπάρξει ρήξη” της Ελλάδας με την ΕΕ εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ads

Την υποστήριξή τους προς τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν Ουάσινγκτον και Κρεμλίνο. Από την πλευρά του το Βερολίνο διαμηνύει πως οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και δηλώνει πως περιμένει την παρουσίαση των προτάσεων της νέας κυβέρνησης, απορρίπτοντας όμως το ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Για το ζήτημα του χρέους ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL δήλωσε: “κανένας δε ζήτησε διαγραφή. Να προσέχουμε τι λέμε”. ”Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να έχουν ένα χρέος που θα είναι πιο βιώσιμο, πιο εύκολο να αποπληρωθεί”.

Ερωτώμενος για το εάν αυτό αφορά σε μια πιθανή επιμήκυνση του χρέους, απάντησε πως “τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται σε κάθε περίπτωση με χώρες που βρίσκονται σε καταστάσεις όπως αυτή που βρίσκεται η Ελλάδα”. “Θα είχαν γίνει και με την προηγούμενη κυβέρνηση αν είχε πάρει την πλειοψηφία. Αλλά με αυτή την κυβέρνηση θα συζητήσουμε ψύχραιμα, ήρεμα με βούληση να καταλήξουμε σε αυτό το ζήτημα του χρέους στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε.

Ads

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν υφίσταται καθώς ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ τέτοιο όραμα. “Πρέπει να θυμόμαστε”, είπε, “ότι η Ελλάδα έχει τη δική της θέση στην Ευρωζώνη”.

Ο Μισέλ Σαπέν θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Σημειώνεται πως σήμερα για το ελληνικό χρέος πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το Mega, συνάντηση Ολάντ – Μοσκοβισί και οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους αλλά συζήτησαν για τις δυνατότητες μιας τεχνητής αναδιάρθρωσής του όπως με μια επιμήκυνση ή με μια μείωση των επιτοκίων.

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η ΕΕ δεν οδεύει σε μια σύγκρουση με την Ελλάδα. “Δεν πιστεύω καθόλου ότι πηγαίνουμε προς μια λογική σύγκρουσης”, είπε ενώ σημείωσε ότι “η ΕΕ θέλει να συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα” και ότι “δεν μπορεί να υπάρξει ρήξη”. Επισήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να βρεθεί στις συζητήσεις μια λύση μεταξύ δυο ορίων όπως αυτά προσδιορίζονται αφενός μεν από τον σεβασμό στις δεσμεύσεις της χώρας, αφετέρου δε από τον σεβασμό στην ψήφο των Ελλήνων.

“Προκλητικός” για τη FAZ ο Βαρουφάκης

Την ίδια στιγμή γερμανικά ΜΜΕ, και ειδικότερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung και Sueddeutsche Zeitung, εξαπολύουν επίθεση στον νέο υπουργό Οικονομικών, κατηγορώντας τον πως “προκαλεί” με “βαριά λόγια εναντίον της Γερμανία”. Οι δύο συντηρητικές εφημερίδες επικαλούνται παλαιότερες αναφορές του Γιάννη Βαρουφάκη και το βιβλίο του «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος».

“Στο τέλος η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει, απειλεί. Ο αριστερός καθηγητής Οικονομίας αποκαλεί την πολιτική λιτότητας “δημοσιονομικό waterboarding”. Και (λέει) ότι η Γαλλία χορεύει με τη Γερμανία έναν “χορό του θανάτου”» αναφέρει ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέροντας πως είναι απειλητική η δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη: “ό,τι και να λέει ή να κάνει η Γερμανία, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσει”. “Εννοεί προφανώς ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και οι θεσμοί είτε θα εξυπηρετήσουν την Ελλάδα με μια άφεση χρέους, είτε απλώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία της Ελλάδας” προσθέτει. “Είναι αστείο, αλλά είναι πιθανόν αλήθεια”, δήλωσε ο επικεφαλής της «AfD» Μπερντ Λούκε σχολιάζοντας τη δήλωση πως “η Γερμανία σε κάθε περίπτωση πρέπει να πληρώσει”.

Η Sueddeutsche Zeitung κάνει λόγο για “κυβέρνηση αρχάριων”, ενώ ειδικά για τον Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρει πως επιθυμεί, όπως έχει πει, να καταστρέψει “όλες τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η ολιγαρχία”, ενώ για τον Νίκο Κοτζιά ότι είναι «παλιός κομμουνιστής”.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης «δεν μπορούσε πια να κρατηθεί και ανακοίνωσε τον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών στο προσωπικό του ιστολόγιο.(…) Ο άνθρωπος, ο οποίος θα πρέπει σύντομα να καθίσει απέναντι από τον Γερμανό συνάδελφό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τιμά το ίματζ επαναστάτη από την πρώτη του μέρα στα καθήκοντά του. Ο Βαρουφάκης, ο οποίος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ο πόπσταρ των Ελλήνων οικονομολόγων.(…) Σε πολλές συνεντεύξεις του ο παθιασμένος ομιλητής έχει καταδικάσει τα σχέδια λιτότητας για την Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ως υπουργός θα καταστρέψει τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ελληνική ολιγαρχία. Ο Βαρουφάκης έχει όμως ακόμη δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Θέλει, λοιπόν, να υποβάλει προτάσεις τις οποίες “δεν θα μπορεί να απορρίψει ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε” αναφέρεται στο άρθρο.