Το απόγευμα της Δευτέρας πρόκειται να μιλήσει στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σχετικά με το ζήτημα των επαναπροωθήσεων.

Ads

Είχε προηγηθεί επιστολή της Επιτροπής προς την Κομισιόν, την οποία καλούσε  να «καταδικάσει κάθε χρήση βίας» και να διασφαλίσει ότι το κράτος δικαίου γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μετανάστευση, σχετικά με νέες αναφορές για παράνομες απωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

Στην απάντηση που έστειλε ο ίδιος στη LIBE, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών» ευχαριστεί για την αποδοχή της πρότασής του να μιλήσει αυτοπροσώπως, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες για «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας.

«Τους τελευταίους μήνες, δίκτυα διακινητών, με την ανοχή ή την υποστήριξη των τουρκικών αρχών, έχουν εφεύρει μια νέα μέθοδο για να αποφεύγουν τους συνοριακούς ελέγχους και τα ευρωπαϊκά συστήματα Ασύλου και Δικαιοσύνης. Οι διακινητές εγκαταλείπουν ομάδες μεταναστών σε νησίδες που δημιουργούνται από την εποχιακή χαμηλή ροή του Έβρου και στη συνέχεια ειδοποιούν οργανώσεις, οι οποίες ενημερώνουν τις ελληνικές αρχές για την ακριβή τοποθεσία τους, ισχυριζόμενες ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι ελληνικές αρχές προχωρούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δίνοντας έτσι πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Οι οργανώσεις προσφεύγουν επίσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο, όπως είναι φυσικό, αντιδρά ζητώντας επείγοντα μέτρα», σημειώνει ο κ. Μηταράκης.

Ads

Ακόμη, αναφέρει ότι η LIBE «επιτρέπει σε μηχανισμούς προπαγάνδας και δικτύων διακίνησης να τη χειραγωγήσουν», διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα σέβεται πλήρως το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που καταλήγει ότι δε γίνονται επαναπροωθήσεις.

Σημειώνεται πως στις 24 Ιουνίου, 6 οργανώσεις έστειλαν υπόμνημα στην Επιτροπή, καταγγέλλοντας συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και του ενωσιακού κεκτημένου από τις ελληνικές αρχές.