Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον επικεφαλής του IIF Τσάρλς Νταλάρα, στην οποία μετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ μετατέθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση

Ads

Στη συνάντηση συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ο Ευ. Βενιζέλος αργότερα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι αυτή την ώρα συναντούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Λ. Παπαδήμος έχει δηλώσει αισιόδοξος ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» θα ολοκληρωθεί «εντός των επόμενων ημερών» και εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα.

Μάλιστα, η προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση μετατέθηκε για την Κυριακή.

Ads

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών πάνω στο νέο δανειακό πρόγραμμα, καθώς και στις απαιτήσεις που θέτουν οι δανειστές της χώρας ως προϋπόθεση γι’ αυτό. 

 «Υπάρχει το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η τρόικα, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, αν δηλαδή ζητηθούν υπογραφές από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ή με άλλο τρόπο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. 

Πάντως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης,  δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα αναλάβουμε την δέσμευση με τον λόγο της πολιτικής μας τιμής, αλλά υπογραφή ευτελισμού να μην περιμένουν κάποιοι» και σήμερα σε δήλωσή του χαρακτήρισε δύσκολη την ημέρα, και είπε ότι προσέρχεται στο μέγαρο Μαξίμου για την ανάγκη δυο διαπραγματεύσεων. “Μία με την τρόικα και μία με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, για να δούμε εάν και πόσο μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος, αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας”, όπως υποστήριξε και κατέληξε: “Η προχθεσινή ψηφοφορία στη βουλή δεν μας ενθαρρύνει”.

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για την πορεία του PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση με δεδομένη και τη σκληρή στάση της τρόικας ιδιαίτερα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ωστόσο ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί «εντός των επόμενων ημερών».