Η ΕΦ. Συν. επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου για να λυθεί το μυστήριο του κατεβάσματος της έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου που είχε αναρτηθεί σε άρθρο την Τρίτη.

Ads

Παρότι στην απάντησή της η εκπρόσωπος λέει ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία του Τύπου και κάνει ειδική μνεία στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, η απάντηση που δίνει είναι επιτηδευμένα δυσνόητη.

Υπενθυμίζεται πως στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε δημοσιευτεί άρθρο με τίτλο «Ελευθερία του Τύπου 2021: Πώς βαθμολογούνται οι χώρες της ΕΕ; (infographics)». Το κείμενο ξεκινούσε με την πρόταση «μάθετε πώς βαθμολογούνται οι χώρες στην ΕΕ και στον κόσμο για την ελευθερία του Τύπου το 2021 και πώς εξελίχθηκε η κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια». Στη συνέχεια, υπήρχε ο  χάρτης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με τη χώρα μας να βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη.

Η ανάλογη ανάρτηση που είχε γίνει στο twitter:

image

Ads

Η απάντηση της εκπροσώπου του Ευρωκοινοβουλίου

Η εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε ότι «Το διαδικτυακό άρθρο σχετικά με την παγκόσμια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου αποσύρθηκε από τον ιστότοπο, καθώς δεν ήταν σύμφωνο με τις συντακτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις υπηρεσίες επικοινωνίας του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, τα συντακτικά προϊόντα θα πρέπει πάντα να αναφέρουν σαφή σύνδεση με τις δραστηριότητες και την ατζέντα του Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, διεξήγαγε συζήτηση στην ολομέλεια με την Επιτροπή σχετικά με την αντιμετώπιση των απειλών κατά των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και εγκαινίασε επίσημα τη δεύτερη έκδοση του βραβείου Daphne Caruana Galizia για την υποστήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Όπως αναφέρει η Εφ. Συν, το βασικό ερώτημα παραμένει: Ποιος και γιατί εξαφάνισε τη δημοσίευση;