Το «ανεβοκατέβασμα» του άρθρου των Ελληνικών Hoaxes που αφορούσε στην διόρθωση της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη πως τα PCR tests δεν συνταγογραφούνται σε καμία χώρα της ΕΕ, έχει να κάνει με την εμπλουτισμό και την αναθεώρησή του, απαντούν οι διαχειριστές του ιστότοπου – ελεγκτή γεγονότων σε σχετική ερώτηση του tvxs.gr.
 
Και είναι αλήθεια πως στην πρώτη εκδοχή η διόρθωση στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ταξινομηθεί ως «μίξη γεγονότων και παραποιήσεων», ενώ στην τελευταία θεωρείται πλέον ως «ψευδές». Και τα Ελληνικά Hoaxes επιβεβαιώνουν ότι στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ψέματα σχετικά με την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ.
 
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο αρχικά ανέβηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου αλλά για αρκετές ώρες αργότερα ενώ εντοπιζόταν στην google, η πρόσβαση σε αυτό δεν ήταν εφικτή. Συγκεκριμένα όσοι επέλεγαν να το διαβάσουν, έβλεπαν στην οθόνη τους την ένδειξη «404, Δεν βρέθηκε». Όμως από το πρωί της Πέμπτης το άρθρο είναι εκ νέου προσβάσιμο, έχοντας στο περιεχόμενό του αρκετές αλλαγές.
 
Τα Hoaxes άλλαξαν πόρισμα
 
Συγκεκριμένα, στην εκδοχή της 19ης Ιανουαρίου ως ελεγχόμενος ισχυρισμός είχε περαστεί το «Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνταγογραφούνται μοριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι (PCR)».
 
Τα Ελληνικά Hoaxes σχολίαζαν ως εξής: «Πολίτες των χωρών του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Κροατίας, της Ρουμανίας και του Λουξεμβούργου μπορούν ύστερα από επικοινωνία με τον προσωπικό τους γιατρό να λάβουν συνταγή ή παραπεμπτικό για τη διενέργεια δωρεάν PCR tests σε δημόσιες ή συνεργαζόμενες με το δημόσιο ιδιωτικές δομές». Κατόπιν αυτού του σχολίου, ταξινόμησαν τον παραπάνω ισχυρισμό του πρωθυπουργού ως «μίξη γεγονότων και παραποιήσεων».
 
image
 
Στην εκδοχή της 20ης Ιανουαρίου, αυτής δηλαδή που ανέβηκε μετά το κατέβασμα της πρώτης, ο προς έλεγχο ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αλλάξει και είναι πλέον ο εξής: «Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η συνταγογράφηση τεστ PCR στην Ευρώπη δεν είναι ο κανόνας».
 
Και το σχόλιο-συμπέρασμα έχει αλλάξει, ως εξής: «Πολίτες των περισσότερων χωρών της Ευρώπης μπορούν, ύστερα από επικοινωνία με τον προσωπικό τους ιατρό, να λάβουν συνταγή ή παραπεμπτικό για τη διενέργεια τεστ PCR σε δημόσιες ή συνεργαζόμενες με το δημόσιο ιδιωτικές δομές, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Σε ό,τι αφορά την Αυστρία, η συνταγογράφηση μοριακού ελέγχου δεν είναι αναγκαία, καθότι οι πολίτες – ανάλογα το κρατίδιο στο οποίο διαμένουν – μπορούν να κλείνουν από μόνοι τους ραντεβού για τεστ PCR σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα, ανέξοδα».

Ads

Η ταξινόμηση όμως της διόρθωσης είναι πλέον «ψευδές», δηλαδή fake news.

image
 
Η απάντηση των Ελληνικών Hoaxes στο tvxs.gr
 
Μετά την καχυποψία που είχε δημιουργηθεί σε πολλούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων μετά το κατέβασμα του άρθρου, το tvxs.gr απευθύνθηκε στα Ελληνικά Hoaxes προκειμένου να διερευνήσει τον λόγο για τον οποίο οι διαχειριστές το κατέβασαν, έστω προσωρινά.
 
«Είναι συνήθης η πρακτική των Ελεγκτών Γεγονότων (Fact-Checkers) να εμπλουτίζουν/αναθεωρούν τα άρθρα τους στην εξέλιξη της έρευνας ενός θέματος. Έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις. Το ότι κάποια μέσα αντί να επικεντρώσουν στην ουσία ενός άρθρου που αμφισβητεί μια δήλωση του πρωθυπουργού, προτιμούν να επικεντρώσουν σε μια συνήθη διαδικασία, είναι κάτι που δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε. Το αφήνουμε στην κρίση σας», είναι η απάντηση των Ελληνικών Hoaxes.
 
Το σίγουρο είναι πως η τελευταία εκδοχή του άρθρου κρίνει αυστηρότερα τον πρωθυπουργό. Επίσης η αλλαγή του προς έλεγχο ισχυρισμού προφανώς έχει να κάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μικρή αυτο-διόρθωση των λεγομένων του, μετά την αποστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου «Για την Αυστρία έχω ακούσει ότι…», δηλώνοντας ότι «Μπορεί, ενδεχομένως, αλλά δεν είναι ο κανόνας».
 
Όντως δεν είναι ο κανόνας…
 
Όπως παρατήρησαν και τα Ελληνικά Hoaxes, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε σε ψευδή δήλωση. Αυτό είχε προκύψει και από το σχετικό δημοσίευμα του Euractiv, στο οποίο μάλιστα δίνονταν συγκεκριμένα παραδείγματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Σύμφωνα με το Euractiv λοιπόν, στην υπόλοιπη Ευρώπη το τεστ PCR χορηγείται δωρεάν εάν κάποιος έχει συμπτώματα COVID ή λάβει σχετική συνταγή από γιατρό.
 
Μάλιστα, επικαλείται συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών. Ενδεικτικά, αναφέρει:
 
Στην Πολωνία, εάν το συστήσει γιατρός είναι δωρεάν. Διαφορετικά κοστίζει 90-110€. Στην Ιταλία, εάν κάποιος έχει συμπτώματα, ο γιατρός συνταγογραφεί την εξέταση η οποία είναι επίσης δωρεάν. Οι εξετάσεις PCR πληρώνονται από τους πολίτες μόνο εάν χρειάζεται να ταξιδέψουν ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει βγει θετικό.
 
Ομοίως, στη Γερμανία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν όταν συστήνονται από γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων. Διαφορετικά, ένα τεστ PCR με αποτέλεσμα σε 24 ώρες κοστίζει από 35 έως 69 €.
 
Στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν εφόσον συνταγογραφηθούν από γιατρό.
 
Στην Πορτογαλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εξετάσεις καλύπτονται από το κράτος εάν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID.
 
Στη Γαλλία, οι εξετάσεις PCR είναι δωρεάν εάν:
 
-το άτομο έχει συμπτώματα (με τη συνταγή γιατρού)
-επισημαίνεται ως περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο από τις περιφερειακές υπηρεσίες
-είναι πλήρως εμβολιασμένο ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους
-είναι κάτω των 18 ετών
-έχει αναρρώσει από COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες
 
Τέλος, η Σλοβακία εξακολουθεί επισήμως να προσφέρει δωρεάν τεστ PCR για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, αλληλεπιδρούν με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός στον Covid ή εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία πρέπει να υποδεικνύονται κατά την ηλεκτρονική αίτηση για το τεστ. Ωστόσο, το κρατικό σύστημα συνήθως εμφανίζει καθυστερήσεις στα ραντεβού για τις εξετάσεις. Ως εκ τούτου πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά διαθέσιμα εξεταστικά κέντρα που προσφέρουν τεστ με τιμή που ξεκινά από 35€.