Για τον όρο «τερατογέννεση» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας απάντησε και σχολίασε ο Ν. Ανδρουλάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ.

Ads

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν απέκλεισε την προοδευτική διακυβέρνηση, για την οποία ωστόσο έθεσε ως κριτήρια τα εκλογικά ποσοστά και την πρωθυπουργία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι σε πανικό και εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ό ίδιος δημιούργησε. Κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να παραμείνει στην εξουσία. Χρησιμοποιεί εκφράσεις από το παρελθόν που δεν ταιριάζουν στα σύγχρονα πολιτικά ήθη. Στις τερατογεννέσεις που ζήσαμε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστής. Η δική μας παράταξη ήταν θεματοφύλακας της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Είναι υποτιμητικό να μιλά έτσι για δημοκρατικά κόμματα».

  • Διαβάστε επίσης όλα όσα είπε ο Ν. Ανδρουλάκης στη συνέντευξη Τύπου εδώ

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί κυβερνητικών συνεργασιών δήλωσε: «Μη βιαζόμαστε. Δεν χρειάζονται σενάρια. Ο λαός θα κρίνει το πολιτικό προσωπικό, τις προτεραιότητες και τις πρακτικές του. Ας έχουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και με απόλυτη ευθύνη θα διαχειριστώ την εντολή που θα μου δώσει ο ελληνικός λαός. Και με σεβασμό στις αρχές και στις αξίες τις παράταξής μας αλλά και στις ανάγκες της χώρας. Διότι κατανοώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον. Γιατί το κατανοώ, άλλοι δεν το κατανοούν και εκθέτουν τη χώρα συνεχώς για να φτιάξουν ένα περιβάλλον απόλυτης εσωτερικής πολιτικής κυριαρχίας».

Ads

«Δεν είμαστε κόμμα-σούπερ μάρκετ», είπε απορρίπτοντας τα σενάρια για ενδεχόμενη στήριξη μιας κυβέρνησης της ΝΔ μετεκλογικά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα ξαναδούμε φαινόμενα αποστασίας» είπε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι «ήδη παρακολουθούμε την τερατογέννεση των υποκλοπών, αν δούμε και μια τέτοια τερατογέννεση θα είναι πολύ άσχημο για τη χώρα». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν μπήκα στην πολιτική για να στήσω σύστημα εξουσίας που δεν σέβεται τον ελληνικό λαό», ενώ ανέφερε ξανά πως «δεν θα καλέσω κάποιον βουλευτή σε αποστασία».

Ακόμη, σχετικά με τις πολιτικές συνεργασίες, επεσήμανε με νόημα πως «επειδή βλέπω να επανέρχεται συνέχεια αυτό το ερώτημα… Πόσοι από εσάς ρωτήσατε τον κ. Σαμαρά με ποιον θα συγκυβερνήσει το 2012; Πόσοι τον Αλέξη Τσίπρα, το 2015; Δεν καταλαβαίνω. Ή εγώ ζω σε άλλη χώρα, ή προσπαθεί να φτιαχτεί ένα πεδίο συζήτησης, που περιφρονεί τον ίδιο τον λαό. Του λέμε ότι δεν υπάρχει, κι εμείς θα συζητάμε για συνεργασίες ερήμην του. Ψεκασμένα σενάρια πάντως δεν κρύβω στο πίσω μέρος του μυαλού μου».

Για την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος τόνισε πως «δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αυτοί που τις φοβούνται προσπαθούν να φτιάξουν διλήμματα εκβιασμού. Εμείς είμαστε έτοιμοι όποτε και να γίνουν να πάρουμε ισχυρή εντολή για να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με τη σοσιαλδημοκρατία ισχυρή. Και με καθαρό δίλημμα: Ή πάμε σε μια Δημοκρατική Ανατροπή με ισχυρή τη Δημοκρατική Παράταξη ή δείχνουμε μια τεράστια ανοχή στα φαινόμενα αυταρχισμού, καθεστωτισμού και αδικίας που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια».