Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η μεταγωγή του κρατούμενου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας στις φυλακές Κορυδαλλού, ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. 

Ads

Όπως είπε χαρακτηριστικά η μεταγωγή γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την μετατροπή των φυλακών Κορυδαλλού από μεικτή φυλακή υπόδικων και καταδικασθέντων σε φυλακή υπόδικων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε για την υπόθεση ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται σε τέτοια θέματα. 

«Η δήλωση Μητσοτάκη για τον κρατούμενο Γιαγτζόγλου είναι άστοχη για να μην πω ότι δεν έχει καν γνώση των γεγονότων. Ο κρατούμενος Γιαγτζόγλου κρατείτο στις δικαστικές φυλακές Λάρισας με απόφαση του εισαγγελέα και του ανακριτή. Κατηγορείτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του κ. Παπαδήμου για δικαστήριο που είχε στην Αθήνα. Με τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού παρέμεινε τέσσερις μέρες και αμέσως μετά επανήλθε στις φυλακές της Λάρισας.

Ads

» Εκεί ακριβώς υπήρχε παράλογο και παράνομο αίτημα να παραμείνει στις φυλακές Κορυδαλλού. Παράνομο γιατί δεν είχε τηρηθεί καμιά διαδικασία και παράλογο διότι οι κρατούμενοι δεν επιλέγουν τα σωφρονιστικά ιδρύματα ότι θα παραμείνουν, υπάρχουν κανονισμοί και αποφάσεις. Αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις υπεβλήθη μία αίτηση του συγκεκριμένου κρατούμενου προς την κεντρική επιτροπή μεταγωγών να μεταχθεί στην Αθήνα. 

» Η κεντρική επιτροπή μεταγωγών κατά τη γνώμη σωστά αποφάσισε την μεταγωγή του στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού μηνών που έχει καταστρώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την μετατροπή της φυλακής του Κορυδαλλού από μία μεικτή φυλακή υπόδικων και καταδικασθέντων σε φυλακή υπόδικων. Μάλιστα, προς υλοποίηση αυτού του σχεδίου τον επόμενο μήνα θα φύγουν από τις φυλακές Κορυδαλλού γύρω στους 57 καταδικασθέντες και θα έρθουν περίπου 27 υπόδικοι. Στους πρώτους κρατούμενος που θα έρθουν στη φυλακή Κορυδαλλού αποφάσισε η κεντρική επιτροπή μεταγωγών ότι θα είναι και ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Γιατί το αποφάσισε αυτό η επιτροπή; Διότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος όπως και οι άλλοι έχουν σε άμεσο χρόνο πάρα πολύ σοβαρά δικαστήρια. 

» Ο συγκεκριμένος έχει δικαστήριο στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου επομένως πολύ σωστά η επιτροπή αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα για να έχει μία καλύτερη συνεννόηση με το συνήγορο του διότι δεν θέλουμε κανένας κρατούμενος ή κατηγορούμενος να ισχυριστεί ότι διαμορφώνονται επαχθείς συνθήκες για την υπεράσπιση του ενώπιον του δικαστήριο για τόσο σοβαρά τα αδικήματα. Ελπίζω να ενημερώνουν καλύτερα τον κ. Μητσοτάκη οι συνεργάτες του και ο ίδιος να είναι πολύ προσεκτικός όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφερόμενος στην υπόθεση Γιαγτζόγλου υποστήριξε ότι: «η κυβέρνηση έφτασε στο πρωτοφανές σημείο να διαπραγματεύεται με κατηγορούμενους για τρομοκρατία και εν τέλει να κάνει ό,τι της ζητούν. Αυτό συνιστά βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατική νομιμότητα και το Κράτος δικαίου. Είναι πρόκληση για τους πολίτες που αισθάνονται απροστάτευτοι. Εγγυώμαι ότι τα φαινόμενα αυτά θα σταματήσουν αμέσως από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». 

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης 

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε σήμερα ότι υπάρχουν φυλακές στον Κορυδαλλό με προβλήματα, μόλις το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε το σχέδιό του για την αναδιοργάνωσή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνη, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ. 

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι «είναι αλήθεια, δεκαετίες αδράνειας της παράταξής του γέννησαν παθογένειες, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών, όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων» και προσθέτει: «Η φάρσα των φυλακών Γ’ τύπου που αναμασάει σαν καραμέλα, μπορεί να ήταν η βάση για πελατειακές εξυπηρετήσεις και εργολαβίες, δεν απέδωσε όμως τίποτα στην αντεγκληματική πολιτική ούτε φυσικά στις επικρατούσες συνθήκες λειτουργίας των φυλακών Κορυδαλλού».

Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης καλεί «τη ΝΔ να επιδείξει επιτέλους την ελάχιστη σοβαρότητα στο θέμα της ασφάλειας, χωρίς δημαγωγία και εκμετάλλευση της αγωνίας των πολιτών. Η προσπάθειά της για τη δημιουργία ‘ηθικού πανικού’ δεν βοηθά τη χώρα αλλά υπονομεύει το μέλλον της και καταδεικνύει το δικό της πανικό, ο οποίος καθημερινά διογκώνεται».