Όλα γίνανε τυπικά και καθωσπρέπει απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης στη σφοδρή κριτική που δέχεται από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και τις καταγγελίες γενικότερα για την τοποθέτηση ενός αποδεδειγμένου ακροδεξιού στη θέση του Διοικητή στη Δομή του Πύργου.

Ads

Κι ενώ η αντιπολίτευση ζητά την ανάκληση του διορισμού του καταγγέλλοντάς τον ως ακροδεξιό που συνεργαζόταν με εκδοτικό οίκο στον οποίο εκδίδονταν βιβλία ναζιστικού περιεχομένου, το υπουργείο Μετανάστευσης παρέχει πλήρη κάλυψη στον Χρήστο Τσιάχρη.

Όπως σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου ο Χρ. Τσιάχρης «κατηγορείται σήμερα για την επιλογή του εκδοτικού οίκου που εξέδωσε το βιβλίο του στην Ελλάδα, ως συνέχεια υποτροφίας στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης) και το οποίο είναι κατατεθειμένο στην υπηρεσία του και έχει παρουσιαστεί δημοσίως σε πληθώρα εκδηλώσεων δήμων και λοιπών φορέων στη χώρα μας».

Παραθέτουν εξάλλου στοιχεία από το βιογραφικό του εξηγώντας ότι «είναι εν ενεργεία στρατιωτικός δικαστής, θέση από την οποία προτίθεται να παραιτηθεί. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κατέχει δύο διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και στην Κοινωνιολογία του Δικαίου. Είναι γνώστης της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας».

Ads

Η επιλογή όμως του Διοικητή στη Δομή του Πύργου δεν είναι η μόνη που αποδοκιμάστηκε, καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο δέχεται «πυρά» για το σύνολο των διοικητών των κέντρων προσφύγων που επέλεξε, καθώς σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να έχει επιλεγεί κάποιος σχετικό με το αντικείμενο αλλά σε όλες τις περιπτώσεις κάποιος σχετικός με το σκληρό κομματικό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιλογή των διοικητών των 32 δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας έγινε «βάσει αξιολόγησης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και όχι πολιτικών ή άλλων κριτηρίων», σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «ο διορισμός διοικητών στοχεύει στην ανάληψη της διοίκησης των 32 υφιστάμενων δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο από το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, δομές που σήμερα την διαχείρισή τους έχουν διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ» και προσθέτουν ότι οι διαδικασίες «είναι αυτές που προβλέπονται από τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 αλλά ουδέποτε τον εφάρμοσε, επειδή προφανώς επέλεξε να αφήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού στις ΜΚΟ. Επιτέλους η ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει τη διαχείριση των δομών, σε πείσμα πολλών!».