«Κατάπληκτος» δηλώνει ο πατέρας της συζύγου του αδερφού του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννης Παγίδας για το δημοσίευμα των Παραπολιτικών που αποκαλύπτει ότι το όνομα του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ. Αν κι επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ονόματος του στη λίστα, χαρακτηρίζει το δημοσίυεμα «συκοφαντικό». Σιγή ιχθύος τηρεί ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς παρά τα ερωτηματικά που προκύπτουν έπειτα από την αποκάλυψη της εφημερίδας για την εμπλοκή της οικογενείας του και τους χειρισμούς του ως πρωθυπουργός επί της επίμαχης λίστας.

Διαβάστε επίσης:
Η νύφη του Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ

Η οικογένεια του Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ

Μια αποκάλυψη που εμπλέκει τον Αντώνη Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ και την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης κάνει η εφημερίδα Παραπολιτικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Γιάννης Παγίδας, πεθερός του αδελφού του Αντώνη Σαμαρά, Αλέξανδρου, είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Συνδικαιούχος του λογαριασμού είναι η Ευτυχία Παγίδα, η οποία δεν είναι άλλη από την Ευτυχία (Έτα) Παγίδα Σαμαρά, νύφη του Αντώνη Σαμαρά.

Τα Παραπολιτικά αναφέρουν ότι ο Γιάννης Παγίδας εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με λατινικούς χαρακτήρες ως JEAN PAGUIDAS και η αναγραφή του ονόματός του με αυτό τον τρόπο είναι ο λόγος που δεν δημιουργήθηκαν υποψίες πως πρόκειται για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Τελικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προκύπτει ότι ο Γιάννης Παγίδας, έχει ανοίξει λογαριασμό στην HSBC στις 2 Φεβρουαρίου του 1997. Συνδικαιούχοι σε αυτόν τον λογαριασμό είναι η Παγίδα Βασιλική (Ιλόνα), ο Παγίδας Νικόλας, η Παγίδα Ευτυχία και μια χρηματοπιστωτική εταιρεία της Γενεύης, η AGEFOR.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, περιέχει στοιχεία για τραπεζικές κινήσεις μέχρι και το 2007, αναφέρει η εφημερίδα.

Τα ερωτήματα που θέτουν τα Παραπολιτικά

Μια σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσο υπήρξε προσπάθεια να μην ακουστεί το όνομα του Γιάννη Παγίδα στη λίστα Λαγκάρντ, θέτει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζένος, σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα.

Όπως γράφει:

Αυτό που προκαλεί αρκετά ερωτήματα για την υπόθεση, η οποία ανοίγει μια σειρά θεμάτων για τις ενέργειες που έγιναν -και κυρίως για αυτές που δεν έγιναν- επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά για τη διερεύνηση της υπόθεσης, είναι ότι σε αυτό το θέμα είχε πολλάκις αναφερθεί τόσο σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις όσο και στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου η πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοντονής, Κωνσταντοπούλου και Δρίτσας (οι οποίοι είχαν διαφωνήσει και δεν είχαν συνυπογράψει το πόρισμα των υπόλοιπων βουλευτών της επιτροπής) είχαν δημοσιοποιήσει τότε πόρισμα-γνώμη, καταγγέλλοντας μάλιστα τον τότε πρόεδρο της επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκη ότι με μεθοδεύσεις είχε κλείσει την επιτροπή, απαγορεύοντας την περαιτέρω κλήση μαρτύρων που είχε ζητήσει να προσέλθουν ως ουσιώδεις η κ. Κωνσταντοπούλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πόρισμα υπάρχει χαρακτηριστικό απόσπασμα που κάνει ειδική αναφορά στον κ. Παγίδα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κοίταξαν τα ονόματα της “λίστας Λαγκάρντ” και ξαφνικά διαπίστωσαν ότι κοιτάζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη. Στην αποκαλούμενη “λίστα Λαγκάρντ” περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, (…) πρόσωπα του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, συμπεριλαμβανομένου του σχετιζόμενου και με άλλα πρόσωπα της Ν.Δ. Ιωάννη Παγίδα». Παρά τη συγκεκριμένη αναφορά, ωστόσο, η οποία μάλιστα έγινε το καλοκαίρι του 2013, δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση από τη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να δοθούν απαντήσεις και από τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά και από τους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου Δικαιοσύνης σήμερα για την πορεία ελέγχου.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί και σίγουρα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα είναι αυτή η τελευταία αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί σχέσεων του κ. Ιωάννη Παγίδα και με άλλα πρόσωπα της Ν.Δ. Η κυρία Κωνσταντοπούλου σε διάφορες περιόδους και σε αρκετές αναφορές και ομιλίες της στην Ολομέλεια της Βουλής πολιορκούσε με ερωτήσεις για τον κ. Παγίδα τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και στενό φίλο του Αντώνη Σαμαρά κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από την ομιλία της στις 6-6-2013 στο Κοινοβούλιο, όπου απευθυνόμενη τότε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Αθανασίου ρωτούσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Αθανασίου γνωρίζει το όνομα Γιάννης Παγίδας, που περιλαμβάνεται στη “λίστα Λαγκάρντ”; Συνδέεται με πρόσωπο της κυβέρνησης;». Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2013, και πάλι απευθυνόμενη στον κ. Αθανασίου ανέφερε: «... ο κ. Γιάννης Παγίδας, για τον οποίο σας έχω ρωτήσει σε αυτή εδώ την αίθουσα, πρόσωπο συγγενικό εξ αγχιστείας του πρωθυπουργού και ευρισκόμενο στη “λίστα Λαγκάρντ”...».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία εκ των περιπτώσεων δεν υπήρξε η παραμικρή διάψευση του θέματος, ούτε καν επί των συμπερασμάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη Ν.Δ. ούτε βέβαια και από τον ίδιο τον κ. Παγίδα.

Τι απαντά ο Γιάννης Παγίδας

Επιστολή στην οποία υποστηρίζει ότι ο επίμαχος λογαριασμός που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ είναι μηδενικός απέστειλε ο Γιάννης Παγίδας στα Παραπολιτικά, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα συκοφαντικό.

Ολόκληρη η επιστολή:

Μου προξενεί κατάπληξη και δημιουργεί ερωτηματικά το κύριο άρθρο της πρώτης σελίδας του σημερινού φύλλου των Παραπολιτικών της 9/4/2016, που συνοδεύεται από ένα δισέλιδο ανυπόγραφων άρθρων (στις σελ. 14-15) με πρωταγωνιστή εμένα!

Η κατάπληξή μου οφείλεται στο γεγονός ότι το δήθεν αποκαλυπτικό άρθρο αναφέρεται σε ένα μηδενικού περιεχομένου λογαριασμό που έχει κλείσει πριν από πολλές δεκαετίες.

Το λογαριασμό αυτό διατηρούσα σε άλλη τράπεζα, την Trade Development Bank, που απορροφήθηκε από την HSBC (της οποίας σημειωτέον ουδέποτε υπήρξα πελάτης), ενόσω ζούσα και ασκούσα επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αφρική, νόμιμα ως Έλληνας, μόνιμος κάτοικος Εξωτερικού.

Το θέμα αυτό έγινε γνωστό από μακρού χρόνου, όπως άλλωστε σημειώνουν οι ανώνυμοι συντάκτες των Παραπολιτικών, αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερον να διατυπωθεί αιχμή εναντίον μου ή κατά μελών της οικογενείας μου ή συγγενικών μου προσώπων για οποιαδήποτε τυχόν νομική παρατυπία.

Είναι κατά συνέπεια αντιδεοντολογικό, απαράδεκτο και συκοφαντικό να αναφέρεται χωρίς οποιοδήποτε στοιχείο το όνομά μου, να συνδέεται με δήθεν περίεργες κινήσεις λογαριασμών και να αναφέρεται ότι "ακουμπά Σαμαρά" (σελ. 1) ή "βόμβα για το Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ" (σελ. 14-15) με πρόσχημα ότι η κόρη μου Έτα είναι σύζυγος του αδερφού του πρώην Πρωθυπουργού.

Κυρίως όμως γεννά ερωτηματικά για τις επιδιώξεις των ανώνυμων αρθρογράφων των Παραπολιτικών η όψιμη αναφορά σε παρεμβάσεις βουλευτών του 2013 που δεν οδήγησαν σε "κινητοποίηση από τη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης..."

Οι αρθρογράφοι των Παραπολιτικών, αναγνωρίζοντας ότι η αναφορά ονόματος στη λίστα Λαγκάρντ "δεν συνιστά από μόνη της αδίκημα" και βλέποντας ότι δεν υπάρχει ουσία στην υπόθεση, επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στις δικαστικές και διοικητικές αρχές της χώρας, προκειμένου να κινηθεί μία έωλη διαδικασία που θα δημιουργήσει υλικό για συζήτηση και θα εμπλέξει το όνομά μου σε άσχετες διαμάχες με πολιτικό περιεχόμενο.

Όπως σωστά αναφέρετε, έχω γεννηθεί το Νοέμβριο του 1928 και διάγω, εν υγεία με τη βοήθεια του Θεού, το 88ο έτος της ηλικίας μου. Από νεαρή ηλικία, και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 1951 μέχρι το 1997, οπότε εγκαταστάθηκα στην Ελλάδα έζησα στο εξωτερικό, στην αρχή στο Βέλγιο για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και ακολούθως από το 1955 στο Μπουρούντι της Αφρικής, όπου ανέπτυξα επιτυχώς επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τους καρπούς της δραστηριότητάς μου διέθεσα για επενδύσεις στην Ελλάδα και για την προαγωγή των Ελληνικών και Ορθόδοξων Κοινοτήτων στην Αφρική και κοινωφελών δράσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μυτιλήνη.

Οι επενδύσεις που πραγματοποίησα στην Ελλάδα έγιναν όλες με εισαγωγή κεφαλαίων εξωτερικού νομότυπα (με τα γνωστά τότε ως ροζ αποδεικτικά)».

Εξηγήσεις ζητά η κυβέρνηση

«Ξεκάθαρη τοποθέτηση» ζήτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη από τη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το δημοσίευμα των Παραπολιτικών.

«Μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου, έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος, και αρνήθηκαν να παραλάβουν και να επεξεργαστούν σχετικά δεδομένα», ανέφερε σε δήλωση της για το ζήτημα που έχει προκύψει.

«Όσο οι αποκαλύψεις, που εμπλέκουν την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σε υποθέσεις μαύρου χρήματος, διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο περισσότερο η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται προκλητικότερη», υπογράμμισε.

Το σχόλιο των συνεργατών του Σαμαρά

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, έκαναν το εξής σχόλιο: «Η σημερινή δήλωση της κ. Γεροβασίλη που έσπευσε να υιοθετήσει σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, είναι όχι μόνο ψευδής, όπως το δημοσίευμα, αλλά και χυδαία» ανέφεραν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και συμπλήρωναν: «Δείχνει την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει η "γνωστή" ομάδα του Mαξίμου, ενόψει των ευθυνών της για το κατάντημα της χώρας. Όμως οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν για τις αθλιότητές τους».