Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βλέπει προβοκάτσια πίσω από την έξοδο της Ειδομένης, κίνηση που ξεκίνησε με αφορμή ένα φυλλάδιο που έδινε οδηγίες στους πρόσφυγες για το πως θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, η μυστηριώδης υπογραφή «Kommando Norbert Blüm» κάτω από αυτό προκαλεί ερωτηματικά.

Ads

Ο Νόρμπερτ Μπλυμ είναι πρώην υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, επί Χέλμουτ Κολ, ο οποίος το Σάββατο μετέβη στην Ειδομένη και κατασκήνωσε μάλιστα δίπλα στους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί, εις ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και για να στείλει ένα μήνυμα ανθρωπιάς στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων.

H σημερινή εφημερίδα Bild στην ηλεκτρονική της έκδοση, δημοσίευσε ένα άρθρο μέσω του οποίου διερωτάται «αν ενορχήστρωσαν Γερμανοί τη διανομή του επίμαχου φυλλαδίου στην Ειδομένη».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ένα «μυστηριώδες φυλλάδιο», γραμμένο στην αραβική γλώσσα και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υπογραφή που το συνοδεύει.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, ο σύμβουλος του Προέδρου της FYROM Ιβάνοφ για θέματα ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το φυλλάδιο να έχει συνταχθεί από Γερμανούς. Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι είναι άγνωστο πώς βρέθηκε το όνομα του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού στο επίμαχο φυλλάδιο, την ίδια ώρα όμως αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλέκεται στο σχεδιασμό της επιχείρησης.

Η απάντηση του Γερμανού πολιτικού

Ο Νόρμπερτ Μπλυμ, μιλώντας στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KNA), αρνήθηκε εμπλοκή του στην ενορχήστρωση της επιχείρησης εξόδου των προσφύγων από την Ειδομένη στην ΠΓΔΜ.

Όπως δήλωσε: «Έχω κατανόηση για την πράξη απόγνωσης, ωστόσο δεν πρόκειται για δική μου πρωτοβουλία».

Σε άλλη δήλωση του στην Bild, ο 81χρονος πρώην πολιτικός λέει: «Καταλαβαίνω τους ανθρώπους εκεί που προσπαθούν να συνεχίσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι άνθρωποι είναι απεγνωσμένοι. Η κατάσταση είναι φρικτή. Δίπλα μου κατασκήνωναν οικογένειες με μωρά που μετρούσαν μόλις πέντε μέρες ζωής. Τα βρέφη πάγωναν μέσα στα βρεγμένα καταλύματα. Τι άλλο να πει κανείς;».