Την ανάγκη που επισημαίνουν οι εργοδότες στους κλάδους του Τουρισμού και του Επισιτισμού για δυνατότητα 6ήμερης εργασίας, εξηγεί στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, στον απόηχο των αντιδράσεων για την ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και η οποία θεωρήθηκε ότι καταργεί «με τη βούλα» την 5ήμερη εργασία, αλλοιώνοντας το περιεχόμενο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Ads

Τα προηγούμενα 24ωρα είχε γραφτεί στον τύπο ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε «δείξει» τον κο. Καββαθά ως εκείνον που ζήτησε την επίμαχη διάταξη. Μετά από αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση πάγωσε την ισχύ της εγκυκλίου, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχουν τις επόμενες ημέρες ή και ώρες οι εργοδότες των κλάδων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

«Εμείς δε ζητήσαμε την έκδοση κάποιας εγκυκλίου, επισημάναμε ωστόσο το πρόβλημα», λέει στο tvxs.gr ο κ. Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

«Στη συνάντηση που θα έχουμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια τροποποίηση του άρθρου 5 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για 6ήμερη εργασία. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής σεζόν και οι περισσότερες συμφωνίες, ειδικά των εποχικά εργαζομένων στους τουριστικούς προορισμούς, αφορούν έξι ημέρες εργασίας μέσα στην εβδομάδα», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Ads

«Με διαπιστωμένα τα μεγάλα κενά σε θέσεις εργασίας του κλάδου, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι στη μέση του καλοκαιριού να βρεθούν εργαζόμενοι να καλύψουν τη μία αυτή ημέρα», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογραφεί πέρυσι μεταξύ της ΠΟΕΕΤ, της ΠΟΕΣΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΟΕΖΕ (ζαχαροπλάστες) προέβλεπε μόνο την 5ήμερη εργασία.

Αυτό δεν είχε δημιουργήσει «πρόβλημα» στον κλάδο μέχρι που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στις 22 Ιουνίου με απόφασή του κήρυξε την Σύμβαση υποχρεωτική για τον κλάδο, ακόμα και για επιχειρήσεις που ανήκουν στα συμβαλλόμενα μέρη. Τότε λοιπόν οι εργοδότες άρχισαν να ρωτούν αν παρανομούν εφαρμόζοντας τις συμβάσεις που προέβλεπαν εξαήμερη εργασία.

Η αντίδραση που φέρνει αποτελέσματα

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ μετά τη συνάντηση που είχε με την αρμόδια γενική Γραμματέα κα. Στρατινάκη, έκανε λόγο για «αποτελέσματα» που έφερε η αντίδραση των συνδικάτων, της ίδιας της ομοσπονδίας αλλά και της ΓΣΕΕ.

«Μια πρώτη μάχη δόθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας κατά της εγκυκλίου που καταστρατηγούσε το πενθήμερο στην Κ.Σ.Σ.Ε. του Επισιτισμού.

Πετύχαμε προσωρινά να μην εφαρμοστεί το επίμαχο άρθρο της εγκυκλίου και να ενσωματωθεί στην σύμβαση το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με την εργοδοτική πλευρά όσο αφορά την προσαύξηση που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι αν δουλεύουν την 6η μέρα.

Κάνουμε σαφές προς όλες τις πλευρές πως δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συναδέλφους μας έρμαιο σε ορέξεις κακόβουλων εργοδοτών αλλά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή!!!», ανέφερε η ανακοίνωση.