Δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο συνεχίζεται αμείωτη και μάλιστα οι Αμερικανοί επεμβαίνουν για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο. Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν τα παραπάνω κάνοντας λόγο για προγραμματισμένη άσκηση και συνήθεις πρακτικές. 

Ads

Συγκεκριμένα τα εν λόγω δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ros «μπήκε ανάμεσα» στην Ελληνική φρεγάτα Θεμιστοκλής κλάσης S και την Τουρκική φρεγάτα Barbaros, κλάσης ΜΕΚΟ 200Τ στο κεντρικό Αιγαίο.

«Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν πλέον ενεργά για να αποτρέψουν ‘θερμή’ ελληνοτουρκική σύγκρουση» με το αμερικανικό αντιτορπιλικό να πλησιάζει την τουρκική φρεγάτα, «η οποία εισέβαλε στο δυτικό Αιγαίο και πλέει στις ακτές της Εύβοιας», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι από σήμερα το πρωί η ελληνική άσκηση «Αστραπή» είναι σε εξέλιξη στο Αιγαίο και η τουρκική φρεγάτα «παρακολουθεί από απόσταση, όπως έκανε και σήμερα φτάνοντας μέχρι και το Κάβο Ντόρο». Σημειώνουν δε, ότι το ίδιο κάνει και η Ελλάδα όταν υπάρχει αντίστοιχη Τουρκική άσκηση σε άλλες περιοχές».

Ads

Όσο για την εμπλοκή του Αμερικανικού αντιτορπιλικού οι ίδιες πηγές μιλούν για τυχαία διέλευση από ένα σημείο όπως αυτό στο κεντρικό Αιγαίο όπου υπάρχει πάντα μεγάλη διέλευση πλοίων. Αυτή τη στιγμή πάντως το τουρκικό πλοίο βρίσκεται νοτίως της Μήλου.