Στη δημοσιότητα έρχονται στοιχεία από την εμπιστευτική έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου, ώστε να αποφασιστεί αν τελικά το ταμείο θα συμμετάσχει ή όχι στο εν εξελίξει ελληνικό πρόγραμμα, που φέρει τη σφραγίδα του ESM.
Στην έκθεση γίνεται λόγος για «εξαιρετικά μη βιώσιμο» χρέος, επισημαίνοντας πως απαιτούνται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσής του, αλλά και ρεαλιστικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – 4,5% του ΑΕΠ».
Όμως εκτός των παραπάνω, που αποτελούν και βασικά σημεία ρήξης με τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, στην έκθεσή του, αναφέρεται και σε μια σειρά νέων όρων για τη συμμετοχή του, θέτοντας μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, πέραν του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, σε τομείς όπως οι αγορές, τα εργασιακά, αλλά και ο τραπεζικός τομέας («κόκκινα» δάνεια, θεσμικό πλαίσιο για πτωχεύσεις, ορισμός διοικήσεων τραπεζών).
Η εμπιστευτική έκθεση 38 σελίδων, αποσπάσματα από την οποία παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Καθημερινή» θα παρουσιαστεί μαζί με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου.
Για την οικονομική ανάκαμψη οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης, ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και επανεκκίνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα.
Στην έκθεση, που επικεντρώνεται κυρίως στην αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, ασκείται βασικά κριτική στην ελληνική πλευρά και γίνεται πολύ μικρή αυτοκριτική για τα λάθη του ίδιου του Ταμείου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή, γενικά η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου στη χώρα δεν είναι θετική στο σύνολό της, καθώς απαριθμείται σειρά από εμπόδια και συστημικές δυσκολίες που συνάντησαν τα τελευταία χρόνια οι εκπρόσωποί του στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >