1. Oδικό χάρτη αναπτυξιακού ρεαλισμού δείχνει για την μεταμνημονιακή περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ως παράλληλες προτεραιότητες την λύση για το χρέος και την τόνωση της οικονομίας δια της στήριξης της εργασίας. Τι είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. 

Ads

2. Με βίντεο από την επίθεση των ακροδεξιών στον Γιάννη Μπουτάρη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης. Αντιφασιστικό μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Βίντεο – ντοκουμέντο: Η προετοιμασία της επίθεσης στον Μπουτάρη. Υπό κράτηση οι συλληφθέντες. Ο ένας από τους δράστες έκανε και διάρρηξη. 

3. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ο διάσημος Χάρρυ Κλυνν, «έφυγε» από την ζωή στις 5.30 το πρωί της Δευτέρας, σε ηλικία 78 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στην γενέτειρά του Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. 

4. Επιμένουν στην πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρότι η ονομασία έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. 

Ads

5. Η έκπληξη στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης – ή έστω έως το τέλος του μήνα – θα είναι μια συμφωνία που θα προβλέπει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επικρατέστερη εκδοχή αυτή την στιγμή, είναι πως η έξοδος από τα Μνημόνια θα έρθει μαζί με την έξοδο του Ταμείου από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

6. Το εργασιακό περιβάλλον της μεταμνημονιακής εποχής που αποτελεί τον πυρήνα του σχεδίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, ανοίγοντας τον δρόμο της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στα πρότυπα της Πορτογαλίας.

7. Περίπου 100 άτομα, μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», εισέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση της Ολομέλειας για τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

8. Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πάνω από 100.000 υποψήφιοι έχουν ήδη μπει στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις φετινές πανελλαδικές. 

9. Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επανέφερε το «φάντασμα» ενός ακόμη περιφερειακού, αλλά μεγάλης κλίμακας, πολέμου, πάνω από τον Κόλπο. Τον τρίτο στην περιοχή που θα έχει τη «σφραγίδα» της Ουάσιγκτον.

10. Το ποδόσφαιρο για τη νεολαία της Αφρικής δεν είναι διασκέδαση. Είναι εν δυνάμει σανίδα σωτηρίας από την εξαθλίωση. Ακριβώς πάνω σε αυτό πατάνε κυκλώματα κερδοσκόπων, που μετατρέπουν τα όνειρα των πιτσιρικάδων να παίξουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε εφιάλτες.