1. Tα μηνύματα ήταν ιδιαιτέρως – έως ασυνήθιστα – καθαρά, και το ίδιο ισχύει και για τους αποδέκτες τους, δηλαδή το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Τσίπρας και Γιούνκερ έδειξαν το επιθυμητό τρίπτυχο για το τέλος του Μνημονίου και την επόμενη μέρα στην Ελλάδα: Καθαρή έξοδος, ρύθμιση του χρέους, και λιγότερη λιτότητα.

Ads

2. Ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων, στη Γερμανία μια σειρά άρθρων από συστημικές εφημερίδες αντανακλούν τις απόψεις του Βερολίνου. Στο μεταξύ, το πνεύμα του Σόιμπλε παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. 

3. Στην εισαγγελία Διαφθοράς βρίσκεται ήδη το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στα πεπραγμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Έρχονται διώξεις. 

4. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για τη διπλή δολοφονία στο Στρόβολο της Λευκωσίας μετά τη χθεσινή σύλληψη του 33χρονου Κύπριου και την κατάθεσή του. Ο συλληφθείς φαίνεται να παραδέχθηκε την εμπλοκή του στον φόνο και το γεγονός ότι τον σχεδίαζε για 5 χρόνια.

Ads

5. «Ντρεπόμουν και φοβόμουν… Τα έχασα» είπε στους αστυνομικούς η 22χρονη που κατηγορείται ότι πέταξε το νεογέννητο μωρό της στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας που έμενε στη Νέα Σμύρνη, η οποία αύριο θα βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας.

6. Το κόμμα «En Marche» του Μακρόν δεν έχει ακόμη ούτε μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά όταν ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη, φαινόταν ότι ήδη είχε τον έλεγχο και ότι εκτοπίζει την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. 

7. Καμιά ουσιαστική επίπτωση δεν αναμένεται να έχει, κατά την άποψη κυβερνητικών παραγόντων, η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η διδασκαλία των θρησκευτικών στα Λύκεια της χώρας, όπως αυτή είχε καθοριστεί το 2016 με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

8. Δεύτερο γύρο για τις διπλές – προεδρικές και βουλευτικές – κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία προβλέπει δημοσκόπηση, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Cumhuriyet. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο Ερντογάν δεν κερδίζει από την πρώτη Κυριακή στις 24 Ιουνίου.

9. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων για σοβαρά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και κατά άλλων 12 για πλημμελήματα για την επίθεση ακροδεξιών στους πρόσφυγες που είχαν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. 

10. Η τοπική κυβέρνηση της Πάλμα ντε Μαγιόρκα προχώρησε σε λήψη μέτρων προκειμένου να βάλει φραγμό στις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουριστικού ρεύματος. Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας της Μαγιόρκα δρομολόγησαν την απαγόρευση των AirBnB. 

11. H καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με οκτώ νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις αίθουσες. Πάμε Σινεμά;