1. Θα ψηφίσουν; Οι 10 «απρόβλεπτοι», ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου. Η ψήφιση της συμφωνίας δοκιμάζει τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας «αλλά η ομοψυχία είναι αναγκαία» και ο Νίκος Παπάς ξεκαθαρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν θα γίνει Παπαδήμος». Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος από την πλευρά του στηρίζει συμφωνία που θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους.  

Ads

2. Κάνοντας «ταμείο»: Ποιους αφορούν τα μέτρα των 8 δις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης που αποτελεί τη «βάση για συμφωνία» με τους δανειστές. Μια ισορροπία στα όρια σε φόρους και ασφαλιστικό. 

3. Διάλυση; Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε πως η Ουγγαρία «σπάει» μονομερώς την ευρωπαϊκή συμφωνία «Δουβλίνο 2» σχετικά με την παροχή ασύλου στους μετανάστες και τις διαδικασίες επαναπατρισμού τους. Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν. 

4. Από δυο χωριά οι δανειστές. Με νέες νάρκες από το ΔΝΤ παίζεται η τελευταία πράξη του «ελληνικού δράματος» πριν από την τελική συμφωνία – νάρκες, που επιβεβαιώνουν ότι ο διχασμός των πιστωτών και η κόντρα Ταμείου και Ευρώπης παραμένει ανοιχτή και θα κρίνει τη συμφωνία

Ads

5. Κριτική στην ηγεσία της Ευρώπης συνολικά, αλλά και στην ηγεσία της Γερμανίας ειδικά, στην οποία και καταλογίζει μια ξεροκέφαλη επιμονή σε μια πολιτική λιτότητας, ασκεί ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.

6. Δυο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του Στέλιου Κούλογλου σε BBC και RTBF (βελγικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί πως και γιατί οι δανειστές θέλουν να αλλάξουν την κυβέρνηση.

7. Πολύ χαμηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στα Αρχαία θεωρητικής κατεύθυνσης, στη Φυσική και τα Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων των σχολών σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Δείτε τα στατιστικά. 

8. Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των υπαλλήλων στο δημόσιο, καθώς και ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων.

9. Ελλάδος παράδοξα. Το υπ. Οικονομικών δεν αναγνωρίζει πτυχία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και οι πτυχιούχοι… από τον Άννα στον Καϊάφα. 

10. Πρακτικές «μπράβων της Ν. Μανωλάδας» κατά μεταναστών από παραγωγό στην περιοχή του Μαραθώνακαταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ. Ο εν λόγω παραγωγός ζητά από Πακιστανούς καλλιεργητές να φύγουν από την περιοχή ενώ τους τραμπουκίζει και καταστρέφει τις σοδειές τους. 

11. Ως την «τραγική σταρ» των εξωφύλλων του παρουσιάζει την Ελλάδα το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίο σημειώνει ότι αν και είναι δύσκολο να βρεθείς στο εξώφυλλο του η μικρή Ελλάδα κατάφερε μέσα σε 5 χρόνια κρίσης να γίνει 7 φορές πρωτοσέλιδο.

12. Πέθανε, στα 83 της χρόνια, η μούσα του Φελίνι, η Γαλλίδα ηθοποιός, Μαγκαλί Νοέλ. Ντόλτσε Βίτα (1960), Σατυρικόν (1969) και Amarcord (1973) οι ταινίες που γύρισαν μαζί. Επιπλέον ερμήνευσε το κορυφαίο και πολύ τολμηρό για την εποχή του τραγούδι «Πόνεσέ με, Τζόνι» του Μπορίς Βιάν. 

EXTRA

Ούτε εμφιαλωμένο νεράκι, ούτε καν σουβλάκι. Στο #MenoumeEvropi οι αυτοαποκαλούμενοι ευρωπαϊστές επιλέγουν διαφορετικά. Εδώ ο αγωνιστής της ημέρας…

* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού για το Έθνος