1. Στην φυλακή οδηγείται ο Χρήστος Ζέρβας, στέλεχος της Χρυσής Αυγής, μετά την απολογία του ενώπιον της 14ου τακτικού ανακριτή για τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρού φοιτητή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στους Αμπελόκηπους.

Ads

2. Το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός, επικαλούμενος τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του. Ο ίδιος, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν έχει τα λεφτά για να βγει. 

3. Κοντά σε συμφωνία για το φορολογικό και τις συντάξεις βρίσκονται Ελλάδα και θεσμοί, μετά τις χθεσινοβραδινές επαφές στις Βρυξέλλες. Δείτε τι περιλαμβάνει η συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. 

4. Είναι δυνατόν να τοποθετείται στη θέση Γενικού Διευθυντή Δημόσιου Οργανισμού, στέλεχος εταιρείας συμφερόντων του πατέρα του, του η οποία συνεργάζεται με τους βασικούς ανταγωνιστές του Δημόσιου Οργανισμού; Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο tvxs.gr

Ads

5. Καταγγέλλοντας ανοιχτά πολιτικά σκοπιμότητες ενώπιον του Ντόναλντ Τουσκ και ζητώντας έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει λύση για την αξιολόγηση στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί την τελική αντεπίθεση στην – πολλαπλώς ναρκοθετημένη – αρένα της διαπραγμάτευσης.

6. Περισσότερο από σαφής και ξεκάθαρη έγινε η ηχηρότατη υποτίμηση, εκ μέρους της Δύσης, της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Κανένα εμβληματικό κτίριο ή μνημείο των ευρωπαϊκών πόλεων δεν «βάφτηκε» στα χρώματα της ρωσικής σημαίας. 

7. Βρισκόμαστε μπροστά στην προσπάθεια υλοποίησης του παλιού σχέδιου της Δύσης για διαμελισμό και «βαλκανιοποίηση» της Συρίας; Το «παζλ» που συγκροτεί το πλήθος των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες συμμαχούν ή συγκρούονται στο πεδίο της μάχης στην Συρία και η ενεργή παρέμβαση τρίτων.

8. Σε ουσιαστική «νομιμοποίηση» του ειδεχθούς εγκλήματος του βιασμού, ακόμη και όταν θύματά του είναι παιδιά, παραπέμπει η «πρόταση» ενός πρώην δικαστή της Σαρίας στο κοινοβούλιο της Μαλαισίας, για σύναψη γάμου μεταξύ των βιαστών και των θυμάτων τους, ώστε τα τελευταία να «αποφύγουν ένα δυσοίωνο μέλλον».

9. Συμβαίνει στον Καναδά. Υπάρχει πλέον ένα fund χρηματιστηρικώς διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF), που εστιάζει κυρίως στις καναδικές εταιρείες κάνναβης. Κοινώς η κάνναβη μπήκε και στο χρηματιστήριο. 

10. «Πεθαίνοντας στο Γέλιο»: Το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, αποδεικνύει καρέ καρέ, πως το χιούμορ και η πολιτική σάτιρα μπορούν να αναδειχθούν σε πολύτιμες επιλογές στη φαρέτρα των επιχειρημάτων μας, απέναντι στα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. 

11. Πώς διαδίδονται τα λεγόμενα fake news, οι ψεύτικες ειδήσεις που τόσο μας απασχολούν τελευταία; Και ποιο είναι το σχέδιο των κολοσσών του διαδικτύου που ενώνονται εναντίον τους; 

12. Ένα σπουδαίο επίτευγμα πέτυχαν ερευνητές από τη Βρετανία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας μεμβράνης από γραφένιο, το «υλικό θαύμα» όπως το αποκαλούν. Τι μπορεί να κάνει; 

13. Στην καρδιά της Υεμένης βρίσκεται ένα σύμπλεγμα αρχαίων ουρανοξυστών από λάσπη που στέκεται περήφανα πάνω στην έρημο. Είναι η πόλη Σιμπάμπ. Χτισμένη τον 16ο αιώνα παραμένει μια από τις παλαιότερες μητροπόλεις του κόσμου στις οποίες χρησιμοποιήθηκε η κατακόρυφη κατασκευή. 

14. Ο Στέφεν Γουιλτσάιρ είναι ήδη διάσημος στο εξωτερικό. Είναι ζωγράφος. Και μπορεί να ζωγραφίσει μια ολόκληρη πόλη από μνήμης. Διαγνώστηκε με αυτισμό στα τρία του. 

* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού για το Έθνος