1. Τελικά το κουμπί το πάτησε ο Τραμπ. Αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ βάζοντας φωτιά στη Μέση Ανατολή. Τι επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος; Οργή στον αραβικό κόσμο, αντιδράσεις και ανησυχία στη Δύση. 

2. Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το πρωί πραγματοποιήθηκε μαθητική πορεία, στο περιθώριο της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια. Πορεία οργανώσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα. Μετά το πέρας, σημειώθηκαν επεισόδια στα Εξάρχεια. Επεισόδια έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Δείτε στο tvxs.gr: «Αλέξης Γρηγορόπουλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας». 

3. Οι πλειστηριασμοί και ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία χτυπούν, εξ ορισμού, την κυβέρνηση στο μαλακό υπογάστριό της - στον αξιακό και ιδεολογικό πυρήνα της αριστεράς. Και γίνονται το προφανές πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης του επόμενου διαστήματος, με σκληρά μέτωπα εξ αριστερών και με έναν ιδιότυπο, μιντιακό κλεφτοπόλεμο εκ δεξιών.

4. Ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης έθεσε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις μια ημέρα πριν την επίσκεψή του στη χώρα. Το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει μήνυμα για αμοιβαίο σεβασμό τόσο στο διεθνές δίκαιο καθώς και πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης.

5. Διατεθειμένος να χτίσει μία «γέφυρα» φιλίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. 

6. Η μεσαία τάξη είναι πολύπαθη, κρίσιμη και απρόβλεπτη και είναι η ομάδα με την οποία, κατά πολλούς, «κερδίζεις ή χάνεις εκλογές». Η ανάκτηση των δεσμών με τη μεσαία τάξη στις προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

7. Περίπου 7 τόνους κατεργασμένης κάνναβης φέρεται να μετέφερε στα αμπάρια του, το ρυμουλκό σκάφος με σημαία Τανζανίας, που ακινητοποιήθηκε μετά από μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος νότια της Κρήτης.

8. Ξι Ζιπίνγκ. Οι σκέψεις του μπήκαν δίπλα σε αυτές του Μάο στο ιερό βιβλίο της Κίνας, το καταστατικό του κομμουνιστικού κόμματος. Τώρα θέλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της χώρας του στον κόσμο. Μπορεί ο Κινέζος πρόεδρος να αλλάξει την ιστορία;

9. Αρκετές περιοχές του κόσμου, κοιλάδες, αλλά και πόλεις ολόκληρες, παρουσιάζουν καθίζηση - υποχώρηση ή παραμόρφωση - του εδάφους. Το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή; Ποια λύση βρήκαν η Σαγκάη και το Τόκιο.

10. Τα social media στον αστερισμό της διεθνούς κατασκοπίας. Πως mainstream κοινωνικά δίκτυα μετατρέπονται σε υπερ - εργαλεία παρακολούθησης και εξαπάτησης.