1. Ολλανδικές εκλογές: Επικράτηση του κόμματος του Ρούτε, το VVD, με 31 έδρες έδειξαν τα πρώτα exit polls λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Το PVV του ακροδεξιού Βίλντερς έρχεται δεύτερο με 19 έδρες.

Ads

2. Βόμβα έστειλαν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο αποστολέας του δέματος είχε ελληνική διεύθυνση. Ως αποστολέας εμφανιζόταν ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η αστυνομία εκκένωσε άμεσα το κτίριο. 

3. Αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ και αύξηση των ομαδικών απολύσεων ζητούν οι δανειστές, όπως είπαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου ενημερώνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ.

4. Είναι τα τζιν σας ο λόγος που πολλά ποτάμια στον κόσμο να βάφονται – κυριολεκτικά – μπλε; Ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «River Blue» υποστηρίζει αυτό ακριβώς. Ότι η βιομηχανία της μόδας είναι από τις πιο ρυπαρές για τον πλανήτη. 

Ads

5. Επανέλαβαν το πείραμα του Μίλγκραμ: Οι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές που θα πάρουν, ακόμη και αν πρόκειται να κάνουν ηλεκτροσόκ στους συνανθρώπους τους. Εννέα στους δέκα θα έκαναν κάτι τέτοιο, αν αυτή είναι η άνωθεν εντολή. 

6. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέβαλε από τη δίκη της Siemens τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, απορρίπτοντας το αίτημα για παράσταση πολιτικής αγωγής που υπέβαλε το υπό σύσταση Σωματείο «Δικαιοσύνη για όλους», το οποίο εκπροσωπείται από την επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας».

7. Με επιστολή προς τη Διεύθυνση και την εκπαιδευτικό του σχολείου, μητέρα από την Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, αρνείται να συμμετάσχει το παιδί της σε θεατρική παράσταση του σχολείου με θέμα τους πρόσφυγες. Η επιστολή σε πολυτονικό και τα σχόλια περιττά…

8. Εκατοντάδες νεαροί ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική της Βιέννης, που λειτουργούσε ως κέντρο ευθανασίας του Γ΄ Ράιχ,  έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, αποκαλύπτουν Αυστριακοί ερευνητές.

9. Μπορεί οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας – «επιστροφή» σύμφωνα με το Κρεμλίνο – να κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στις πωλήσεις του διάσημου ρωσικού αυτόματου όπλου «Καλάσνικοφ», ωστόσο, ο ρωσικός κολοσσός της πολεμικής βιομηχανίας ανέκαμψε εντυπωσιακά.

10. Ζούμε στην πιο θορυβώδη περίοδο της Ιστορίας. Αυτός ο κόσμος έχει τόση φασαρία που σε οδηγεί στη «σχιζοφρένεια». 

* Σκίτσο του Αρκά