1. Πώς η Ολλανδία ενίσχυσε τον Ερντογάν. Και πώς η Ευρώπη του επιτρέπει να παίξει τον αγαπημένο του ρόλο… προσφέροντάς του διέξοδο στο πολιτικό του αδιέξοδο. Μετά τον διπλωματικό πόλεμο που ξέσπασε με την Ολλανδία, η Τουρκία θέτει θέμα επανεξέτασης της συμφωνίας για το προσφυγικό. 

Ads

2. Πίσω από την («ανησυχητική» κατά Τσίπρα) αισιοδοξία της Άνγκελα Μέρκελ και την (εντός του Hilton) ακαμψία του ΔΝΤ αρχίζει να σχηματοποιείται η δίοδος της λύσης στην αξιολόγηση – μια δίοδος όμως, που έχει ορίζοντα Μαΐου, εμπεριέχει υψηλό πολιτικό και κοινωνικό τίμημα και τελεί υπό την διαρκή αίρεση των εκλογικών κλυδωνισμών στην Ευρώπη.

3. Τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του 2018 ή έστω του 2019 ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον.

4. Στις 7 Ιουνίου θα ξεκινήσουν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Μια ημέρα νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Δείτε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Ads

5. Τα σενάρια της ενισχυμένης πλειοψηφίας στην ψήφιση των μέτρων που θα περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση επανέρχονται στο προσκήνιο μετά τη σημερινή παρέμβαση Σκουρλέτη, με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων στη Βουλή.

6. Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, η Ελλάδα θα πρέπει να πιάσει το στόχο του 3,5%. Διαβάστε τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

7.  Με τίτλο «ο χωρισμός Εκκλησίας – κράτους έχει ωριμάσει», ο Νίκος Φίλης παρεμβαίνει εκ νέου και επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα.

8. Αιφνιδιαστικές ειδικές επιχειρήσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν τις πρωϊνές ώρες, κατά τις οποίες εκκενώθηκαν η Βίλα Ζωγράφου και ένα κτίριο στην οδό Αλκιβιάδου, που τελούσαν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές και πρόσφυγες – μετανάστες, αντίστοιχα. Έγιναν προσαγωγές. Πορείες διαμαρτυρίας το βράδυ της Δευτέρας. 

9.  Οι μαμάδες κατεβαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Οι «Μαμάδες στον Δρόμο» ζητούν, όπως υποστηρίζουν το αυτονόητο: Ελεύθερα πεζοδρόμια για εκείνες και τα παιδιά τους!

10. Χειρούργησαν κρατούμενο χωρίς να του αφαιρέσουν τις χειροπέδες. Τι καταγγέλλουν οι συγκρατούμενοί του. 

* Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου