1. Σκληρές απαιτήσεις για τους πλειστηριασμούς κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια κατέθεσε η τρόικα στην πρώτη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη κατεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη της προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ads

2. Το Βερολίνο φαίνεται πως αποσύρει την αρχική του πρόταση για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, θέση την οποία υποστήριζε μαζί με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τα σενάρια κοινών περιπολιών είχε απορρίψει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση.

3. Με την κατάθεση του Δημήτρη Μελαχρινόπουλου, φίλου του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, ο οποίος ήταν παρών στη δολοφονία του το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, συνεχίστηκε σήμερα η πολύκροτη δίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. «Είδα τον Ρουπακιά να μαχαιρώνει δύο φορές τον Παύλο» είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του. 

4. Ανιστόρητος; «Δεν έφταιγε ο Χίτλερ για το ολοκαύτωμα, αλλά οι Παλαιστίνιοι» δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναγκάζοντας ακόμη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας να επέμβει για να πει ότι «η ευθύνη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανήκει στη Γερμανία και δεν υπάρχει λόγος αυτό να αλλάξει».

Ads

5. Με απειλές για απολύσεις καθηγητών και προσωπικού και με «ασπίδα» γονείς και μαθητές οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αντεπιτίθενται στην κυβερνητική απόφαση για επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ, έως 13%, στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όποιος «επιλέγει να πάει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο… αναλαμβάνει και το κόστος της επιλογής του» ενώ έκανε λόγο για «πενταροδεκάρες» αναφορικά με το ΦΠΑ του 6 ή του 13% ξεσηκώνοντας την αντιπολίτευση. 

6. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά από την πολύωρη συνεδρίαση και τις έντονες αντιπαραθέσεις στην αρμόδια Επιτροπή. Προσφυγή κατά του νομοσχεδίου για τα κανάλια ετοιμάζει η DIGEA.

7. Πληρωμένο μουντιάλ: Το τέλος του γερμανικού παραμυθιού. Ένα άρθρο του Spiegel για το γερμανικό σκάνδαλο του Μουντιάλ 2016 και την αποκαθήλωση της εικόνας της «αγίας Γερμανίας» που χτίστηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

8. Ο Τζάστιν Τρουντό είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά. Είναι για την ακρίβεια ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός της χώρας. Μόλις 43 χρονών. Και από την ώρα που κέρδισε τις εκλογές έγινε των πρόσωπο των ημερών τόσο για πολιτικούς, όσο και για μη… πολιτικούς λόγους. 

9. Σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου 1917, γεννήθηκε ο ιδιοφυής τρομπετίστας Ντίζι Γκιλέσπι. Ήταν ένας από τους δύο πρωτοπόρους της μπίμποπ τζαζ, μαζί με τον σαξοφωνίστα Τσάρλι Πάρκερ. Διαβάστε το αφιέρωμα του Μιχάλη Γιαννεσκή για τον δεξιοτέχνη της… λοξής τρομπέτας. 

10. Μπλόκο στον ΟΗΕ που είχε αποφασίσει να κάνει το U – Turn για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. H «τουλάχιστον μία κυβέρνηση», η μία χώρα, που άσκησε πιέσεις προκειμένου να αποσυρθεί η σχετική έκθεση με την οποία προτείνεται η αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών, δεν κατονομάζεται.

Δείτε επίσης: το πιο όμορφο χαμόγελο! Μωρό προσφυγάκι γελά στον Έλληνα γιατρό που το φροντίζει. Η ευτυχία ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του. Όλα αυτά στο νησί της Λέσβου.