1. «Όχι κούρεμα, βιώσιμο το χρέος» λέει ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών στο Reuters. «Ετοιμαζόμαστε να ικανοποιήσουμε θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι το κούρεμα» υποστηρίζει αξιωματούχος της ευρωζώνης.
 

Ads

2. «Αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης» ήταν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Πολλά από αυτά πρέπει να αλλάξουν γιατί είναι ανυπόφορα» επισήμανε σε δηλώσεις του.
 
3. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με τη συνεργασία και της αντιτρομοκρατικής, για την εξάρθρωση κυκλώματος της νύχτας, τα μέλη του οποίου ενέχονται σε υποθέσεις εκβιασμών, σε βομβιστικές ενέργειες και άλλες εγκληματικές πράξεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκαπέντε προσαγωγές μέχρι αυτήν την ώρα και κατασχέσεις όπλων και εκρηκτικών. Εξετάζεται σύνδεση με την υπόθεση Ξηρού.
 
4. Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά. Τις κεντρικές επιλογές του πρωθυπουργού στην προεκλογική καμπάνια αμφισβητούν βουλευτές και στελέχη που θα εκφραστούν μετά τις εκλογές και για την ώρα γκρινιάζουν μεταξύ τους. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr.
 
4. Επεισοδιακή ήταν η σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, που αποφασίζει τις ρυθμίσεις για τις εκλογές. Ο Κώστας Πουλάκης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή και υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών, καταγγέλλει με δήλωση του την ανίερη συμμαχία «όλων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ», με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ.
 
5. «Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα  στην Ευρώπη» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του. Τι είπε για χρέος και διαπραγμάτευση.
 
6. Αιτήσεις προληπτικού χαρακτήρα για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος κατέθεσαν 2 ελληνικές τράπεζες,  ζητώντας συνολικά ρευστότητα ύψους 5 δισ. ευρώ.
 
7. Δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου. Η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να «σπάσει» τη σταθερή ισοτιμία φράγκου / ευρώ, αποτέλεσε μια δυσάρεστη εξέλιξη για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες που πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αυξάνεται σημαντικά η δόση των στεγαστικών δανείων που είχαν λάβει σε ελβετικό φράγκο.
 
8. Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa – Hellas Power γνωστοποίησαν εγγράφως την πρόθεσή τους να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που απαιτεί το Δημόσιο προκειμένου να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση. Μετά την ανακοίνωσή τους η δίκη διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου.
 
9. Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα οι Γάλλοι, στον Στεφάν Σαρμπονιέ, τον διευθυντή  της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών στα γραφεία της εφημερίδας. Γνωστός μέσα από τα σκίτσα του με το ψευδώνυμο Σαρμπ, κηδεύτηκε υπό τους ήχους της Διεθνούς κι εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων.
 
10. Η ιστορία ενός blogger: 1000 βουρδουλιές για «προσβολή του Ισλάμ». Αυτή είναι η τιμωρία του Raif που εκτελείται δημόσια. Ο λόγος είναι ότι στο μπλογκ του ασκούσε κριτική στην θρησκευτική αστυνομία της χώρας και σε ορισμένους απαρχαιωμένους κανόνες του Ισλάμ. Επιπλέον μιλούσε για ελευθερία του λόγου και έθετε το ζήτημα της ανεξιθρησκίας.
 
Διαβάστε τέλος την ανάλυση των ευρημάτων της νέας αποκαλυπτικής του πολιτικού κλίματος δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs.gr. «Και μετά την 25η Ιανουαρίου, τί;». Γράφει ο Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης (Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis)

* Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου με τίτλο: Νόμπελ Οικονομίας από το koufogiorgos.de