Την ώρα που ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα χτυπούν, σήμερα το απόγευμα, την πόρτα του Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πίνει καφέ στο Παρίσι με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. 

Ads

Το εάν αυτή η… γαλλική παράκαμψη του υπουργού Οικονομικών ήταν και το «κλειδί» που έλειπε για να ανοίξουν οι τραπεζίτες της Φρανκφούρτης τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, χρήζει ανάλυσης από τους ειδικούς του μέλλοντος.

Επί του παρόντος το βέβαιο είναι πως η δύσκολη αποστολή για άμεση διασφάλιση ρευστότητας μοιράστηκε ισοβαρώς σε όρους πολιτικής ουσίας και επικοινωνίας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, που εξοργίζει τους πιστωτές επειδή επιμένει να μιλά πολιτικά και όχι λογιστικά, αποκλείστηκε από τον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Το βαρύ έργο της παρέμβασης προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ προκειμένου να αυξήσει το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες ανατέθηκε από το Μαξίμου στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν το πολιτικό πλαίσιο που θα επιτρέψει αυτή τη χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης.

Στόχος της κυβέρνησης, μετά την αλλαγή στρατηγικής του Σαββατοκύριακου, παραμένει πάντα η άμεση χορήγηση ρευστότητας μέσω εντόκων, χωρίς πλέον «ενδιάμεση συμφωνία» αλλά με μια πολιτική «δήλωση προόδου» από το Eurogroup. Ως απώτερο χρονικό όριο για να υπάρξει η δήλωση αυτή προσδιορίζεται η συνεδρίαση του Eurogroup της 11η Μαΐου, κυβερνητικές πηγές ωστόσο δεν έκρυβαν χθες ότι επιδίωξη είναι να κλείσει το θέμα ακόμη πιο γρήγορα με δεδομένη την κρίσιμη κατάσταση των κρατικών ταμείων.

Ads

«Το ζήτημα της ρευστότητας είναι πλέον επιτακτικό, δεν μπορεί να περιμένει. Οι ίδιοι οι εταίροι αναγνωρίζουν πλέον ότι έχει γίνει πρόοδος στο Brussels Group, άρα ήρθε η ώρα να κάνουν την δική τους κίνηση», σημείωνε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Εάν ο στόχος για άμεση άρση της πιστωτικής ασφυξίας επιτευχθεί, το επόμενο βήμα στο κυβερνητικό σχέδιο είναι η συνολική, «μεγάλη συμφωνία» το αργότερο τον Ιούνιο. «Θέλουμε συμφωνία-πακέτο ακόμη και μέσα στον Μάιο, το αργότερο τον Ιούνιο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης – μια συμφωνία, στην οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει να παραπέμψει και τα δύο θερμά ζητήματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού. Πρόκειται για τα δύο ζητήματα τα οποία απαιτεί να ανοίξουν εδώ και τώρα το ΔΝΤ – εξ ου και τοχθεσινοβραδυνό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, τα τελευταία μηνύματα δείχνουν ότι το κλίμα έχει αμβλυνθεί μετά την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας, οι πιστωτές εκτιμούν την πιο «τεχνοκρατική προσέγγιση» που δείχνει η ελληνική πλευρά και κοινοτικές πηγές ανέφεραν χθες ότι «εάν η πρόοδος και οι συγκλίσεις στο Brussels Group συνεχιστούν, είναι πιθανό να γίνει μια θετική αποτίμηση στο Eurogrοup».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση στο δημοσιονομικό σκέλος και, ειδικότερα, σ’ ένα στόχο χαμηλού πλεονάσματος το 2015 με πιθανό αντιστάθμισμα τα επόμενα χρόνια, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά και στο φορολογικό καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για άμεσες παρεμβάσεις σε συντάξεις και εργασιακά δεν φαίνονται να εμποδίζουν την ευρωπαϊκή «δήλωση προόδου» και την πρόσκαιρη ανάσα ρευστότητας, καθώς το πρόγραμμα και η αξιολόγηση του Ταμείου είναι ξεχωριστά και δεν υπάρχει περίπτωση εκταμίευσης χρημάτων από εκεί πριν από το τέλος Ιουνίου.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το Ταμείο βάζει ξανά θέμα κουρέματος του χρέους μετατοπίζει αυτό το σκέλος της διαπραγμάτευσης σε άλλο επίπεδο, προδιαγράφοντας μια ακόμη μεγάλη αναμέτρηση μεταξύ Ευρώπης και Ουάσιγκτον.