Ads

Θύματα της χρήσης χημικών και δακρυγόνων που έγινε νωρίτερα από την αστυνομία στην πλατεία Συντάγματος και μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη,  έπεσαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος, οι οποίοι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Βουλή.

Ο κ. Θεοδωράκης αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία, ενώ στον κ. Γλέζο, που αντιμετώπισε επίσης αναπνευστικά προβλήματα, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιατρείο της Βουλής. Πλέον αισθάνεται καλύτερα και είναι καλά στην υγεία του. 
 
Μ.Γλέζος: «Τα μέτρα αφανισμού του ελληνικού λαού δεν θα περάσουν»

Ο Μανώλης Γλέζος, φθάνοντας έξω από τη Βουλή με έντονη δύσπνοια εξαιτίας της ρίψης χημικών, δήλωσε ότι το νέο μνημόνιο είναι εναντίον του ελληνικού λαού και, επιπλέον, καταλύει κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Ads

Στη συνέχεια, ο κ. Γλέζος έθεσε το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχθηκαν εκλογές προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού ενώ κατέληξε λέγοντας «δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος». 

«Τα μέτρα αφανισμού του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να περάσουν» κατέληξε.

image

Μ.Θεοδωράκης: «Μερικοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας»

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι θα μπει μέσα στη Βουλή «να κοιτάξει στα μάτια» τους Έλληνες βουλευτές και να ζητήσει να σταματήσει αυτό το έγκλημα εναντίον του ελληνικού λαού που πάει να γίνει.

«Πάω στη Βουλή για τους κοιτάξω στα μάτια, γιατί μερικοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν το θάνατο της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας. Παλέψαμε, αγωνιστήκαμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε και αυτή τη φορά», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης. 

 

Οι κκ. Γλέζος και Θεοδωράκης, όταν πλέον συνήλθαν από τα χημικά και τα δακρυγόνα, εισήλθαν στη Βουλή και παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

image

image

Σύγκρουση στη Βουλή για τη χρήση χημικών στις διαδηλώσεις

Την εκτεταμένη χρήση χημικών που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε πολλούς διαδηλωτές κατέκρινε στη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνης, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση «να μαζέψει τα ΜΑΤ».

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Κανείς δεν είναι ευτυχής που γίνονται επεισόδια. Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα: υπάρχουν και κουκουλοφόροι που πετάνε μολότοφ και δεν ταιριάζει σε μια ειρηνική διαδήλωση σαν αυτή. Αν από κάποιον κινδυνεύουν οι άνθρωποι που είπε ο κ. Λαφαζάνης, κινδυνεύουν απ’ αυτούς. Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα και τις αντιδράσεις και θα πρέπει να το καταδικάσουμε όλοι αυτό». 
 
Την ίδια στιγμή διαδηλωτές που βρίσκονται στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους περιγράφουν μέσω μηνυμάτων σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το twitter, κατάσταση πανικού, με ανθρώπους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν και με άλλους να λιποθυμούν. 

Ωστόσο, όπως τονίζουν, παρά την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κόσμος δεν αποχωρεί.