Χτύπησε τελικά και στην Ελλάδα παγκόσμιας εμβέλειας κυβερνοεπίθεση που ξεκίνησε, χθες το βράδυ, σε τουλάχιστον 100 χώρες και με 50.000 περίπου στόχους, επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς. 

Ads

Θύμα στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το πρωί του Σαββάτου το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από το διαχειριστή του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) ότι πολλοί χρήστες της πλατφόρμας κατήγγειλαν στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Χρηστών συμπτώματα επιθετικής μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό – ιό κρυπτογράφησης (ransomware).

Τα συμπτώματα που διαπίστωσαν οι χρήστες στους υπολογιστές τους ήταν α) κρυπτογράφηση τοπικών αρχείων σε αφαιρούμενα μέσα (USB) και β) Αφαίρεση αρχείων που βρίσκονται σε διαχειριστικούς φακέλους.

Διαβάστε: Πως έγινε η συντονισμένη κυβερνοεπίθεση σε όλο τον κόσμο

Ads

Η ανακοίνωση

Το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, με ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους χρήστες της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του πανεπιστημίου ότι οι υπολογιστές του δέχονται επίθεση από κακόβουλο λογισμικό. 

Η ανακοίνωση έχει τον τίτλο «Επείγουσα ενημέρωση για κρούσμα ιού που επιτίθεται σε υπολογιστές ΑΠΘ» και αναφέρει:

Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας.

Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό.

Οι τεχνικοί μας διερευνούν το περιστατικό ασφαλείας και οποιαδήποτε νεότερη πληροφορία για το θέμα μπορείτε να παρακολουθείτε στο τεχνικό δελτίο».