Θύμα ξυλοδαρμού από περίπου 10 άτομα, τα οποία φορούσαν κράνη και κουκούλες έπεσε αργά το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος μεταφέρθηκε εν συνεχεία στον Ερυθρό Σταυρό για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ads

Όπως έγινε γνωστό, ο βουλευτής της ΝΔ βρισκόταν σε εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου, όταν μία ομάδα νεαρών μπήκε μέσα σε αυτό ξαφνικά.  Εκείνοι ρώτησαν τον Βασίλη Οικονόμου εάν είναι ο βουλευτής της ΝΔ, και μόλις τους απάντησε καταφατικά, του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές, ενώ του φώναζαν «να μην ξαναπατήσεις εδώ». Σύμφωνα με τον ίδιο τον προειδοποίησαν μάλιστα, ότι αν πατήσει ξανά το πόδι του στα Εξάρχεια θα τον εκτελέσουν.

Οικονόμου: «Δεν μπορούμε να ζούμε σε αυτή την ζούγκλα.

«Δεν γίνεται σε αυτήν την χώρα να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές και να τις αποδεχόμαστε. Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει λίγο, έως πολύ… Εδώ πέρα μιλάμε για καταστάσεις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουν άπαντες, από την κυβέρνηση, από όλα, ότι δεν επιτρέπονται αυτές οι συμπεριφορές. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα. Δεν μπορεί να έχουμε άβατα στην Αθήνα, όπου κάποιοι με κουκούλες, ως καταδρομείς αθλιότητας χτυπάνε όχι τον βουλευτή, αλλά τον κάθε άνθρωπο», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ εξερχόμενος του νοσοκομείου.

Ads

«Δεν μπορούμε να ζούμε σε αυτή την ζούγκλα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι -και πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση- ότι πρέπει να περιφρουρήσουν το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μπορεί να κάθεται να πιεί ένα κρασί, να φάει, να κάτσει ήσυχος σαν άνθρωπος», σημείωσε ο Βασίλης Οικονόμου.

Επικοινωνία Βούτση – Οικονόμου

Με τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου επικοινώνησε αργά τη νύχτα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την συμπαράστασή του στον βουλευτή και καταδίκασε την επίθεση που δέχτηκε.

«Η επίθεση στον βουλευτή Βασίλη Οικονόμου είναι καταδικαστέα από κάθε πολίτη που σέβεται τη δημοκρατία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει κανόνες αποκλεισμού χώρων και ιδεών. Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον βουλευτή του εξέφρασα τη συμπαράστασή μου και τη βούληση για την εξάλειψη τέτοιων καταστάσεων», ανάφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε γραπτή του ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τη βίαιη επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ, τονίζοντας σε ανακοίνωση του ότι «Ενέργειες τέτοιου είδους δεν έχουν καμία θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Οι γαλάζιες αντιδράσεις

Τον ξυλοδαρμό Οικονόμου σχολίασαν στελέχη της ΝΔ.

«Καλώ την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε τα περιθωριακά στοιχεία αντιεξουσιαστών, που μερίδα στελεχών της προστατεύουν, να τεθούν επιτέλους στο περιθώριο… Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι, οι όποιες πολιτικές διαφορές, λύνονται με διάλογο και όχι με βία», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιώργος Πλακιωτάκης. «Θέλω εκ μέρους της ΝΔ να καταδικάσω απερίφραστα την αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια, να καλέσω την αστυνομία να δράσει άμεσα, έτσι ώστε να συλληφθούν οι δράστες και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν χωρούν στο δημοκρατικό μας Πολίτευμα. Όσοι προσπαθούν να πλήξουν, τόσο το δημοκρατικό μας Πολίτευμα όσο και την κοινωνική μας συνοχή, να γνωρίζουν ότι τέτοιες ενέργειες θα πέσουν στο κενό», είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

Άνανδρη χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Η άνανδρη επίθεση εναντίον του Βασίλη Οικονόμου, δείχνει ότι η Αθήνα έχει γίνει πάλι ξέφραγο αμπέλι. Οφείλει η κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια κάθε πολίτη. Επιτέλους, σε μια δημοκρατική πολιτεία, άβατα δεν υπάρχουν», σχολίασε.

«Οι εχθροί της δημοκρατίας δεν μας πτοούν. Και θα λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την πλευρά του. «Η επίθεση δείχνει πόσο επικίνδυνες είναι οι φασιστικές νοοτροπίες που καλλιεργούνται τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε επίσης όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τον ξυλοδαρμό του κ. Οικονόμου. «Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με το άβατο των Εξαρχείων», τόνισε. «Περαστικά φίλε», ήταν το μήνυμα που ανέβασε στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 «Κάθε μέρα και ένα επεισόδιο βίας στην Αθήνα. Μόνο ντροπή. Τα άβατα επιστρέφουν, οι πολίτες τρομοκρατούνται, η κυβέρνηση αδιαφορεί», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η Όλγα Κεφαλογιάννη. «Η αλητεία δεν θα περάσει», έγραψε στον δικό του λογαριασμό ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κατάδικάζει την επίθεση ο πολιτικός κόσμος

«Η Δημοκρατία, η ελεύθερη έκφραση, η ελεύθερη ζωή πλήττονται ανεπανόρθωτα», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την επίθεση στον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στα Εξάρχεια, ενώ έτρωγε σε εστιατόριο της περιοχής.

«Το δικαίωμα των πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθερα είναι κατοχυρωμένο, παρότι ορισμένοι τραμπούκοι επιχειρούν να το περιορίσουν. Είναι καθήκον της πολιτείας να διασφαλίσει αυτό το δικαίωμα κι όσοι το παραβιάζουν και δέρνουν πολίτες, όποια δικαιολογία κι αν επικαλούνται, πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του νόμου», σχολίασε το Ποτάμι.

«Τέτοιου είδους ενέργειες όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία, αλλά ουσιαστικά λειτουργούν και ως άλλοθι καταστολής, σχολίασε το ΚΚΕ.

«Οι ΑΝΕΛ καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε κρούσμα βίας, είτε στόχος είναι βουλευτές, είτε είναι απλοί πολίτες διαφορετικών φρονημάτων. Τα φαινόμενα βίας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας και τραμπουκισμού ενάντια σε οποιοδήποτε πολίτη. Είναι αδιανόητο άνθρωποι, είτε Βουλευτές είτε ιδιώτες, να στοχοποιούνται και να τους ασκείται βία για τις πολιτικές τους απόψεις», ανάφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος .

Και η ΔΗΜΑΡ, με τη σειρά της, καταδίκασε τον ξυλοδαρμό κατά του Βασίλη Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «άνανδρη επίθεση». «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Το τελευταίο διάστημα τέτοιου είδους επιθέσεις αυξάνονται αλματωδώς. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά από τις αρχές για να μην επιστρέψουμε σε καταστάσεις πολιτικής βίας, τόνισε.