Φθινοπωρινός από σήμερα ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Η κακοκαιρία «Ξενοφών» θα χτυπήσει τη χώρα από σήμερα Τρίτη. 

Ads

Όπως αναφέρει meteo.gr η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα ο οποίος από σήμερα θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σε συνδυασμό με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο  θα δημιουργήσει από την Τρίτη τις συνθήκες για τη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ. Ταυτόχρονα ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με το οποίο προειδοποιεί για θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά: 

Οι άνεμοι από το βράδυ της Τρίτης θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ads

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός σε επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Πελοποννήσου (Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία), Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Θεσσαλίας (Σποράδες) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Σαμοθράκη), οι οποίες βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 Μποφόρ. Τις ημέρες αυτές θα σημειωθούν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Την Πέμπτη θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη 

Φθινοπωρινό και το σκηνικό του καιρού στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι ισχυροί βοριάδες προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής. Από τις πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε τέσσερα σταθμευμένα αυτοκίνητα, χωρίς να αναφερθεί, πάντως, κάποιος τραυματισμός.